Close button

Метеорит повідав вченим про найбільш стародавній речовині

Метеорит повідав вченим про найбільш стародавній речовині

Метеорит, який впав на півночі Німеччини в 2019 році, містить карбонати, які є одними з найстаріших в Сонячній системі, з'ясували вчені, повідомляє Хайтек.

Виміри проводилися за допомогою іонного зонда з високою роздільною здатністю-дослідного приладу Інституту наук про Землю Гейдельберзького університету.

Карбонати - це одні з найпопулярніших порід на Землі. Їх можна знайти в гірських хребтах Доломітових Альп, на крейдяних скелях острова Рюген і в коралових рифах океанів.

Вони видаляють з атмосфери велику кількість парникового газу CO2, що робить їх корисними для клімату. На відміну від сучасної Землі, під час формування первозданної Землі, коли наша планета була розпеченій, не було карбонатних порід.

Метеорит, що впав на Землю у вересні 2019 року, назвали фленсбургского за те, де він був знайдений. Він класифікується як вуглецевий хондрит: дуже незвичайна і рідкісна форма метеорита.

Батьківський астероїд фленсбургского метеорита і карбонати в ньому сформувалися тільки через три мільйони років після утворення перших твердих тіл в Сонячній системі. Крім визначення віку на основі радіонукліду 53Mn, крихітні карбонатні зерна також досліджували на їх ізотопний склад вуглецю і кисню за допомогою Гейдельберзького іонного зонда.

Карбонати, мабуть, осідали з відносно гарячої рідини незабаром після утворення і нагріву батьківського астероїда. Таким чином, вони свідчать про самому ранньому періоді, коли в Сонячній системі з'явилася рідка вода.

Новини

Популярні теми форуму

analytics