Close button

Створена найбільша в історії карта Всесвіту

Створена найбільша в історії карта Всесвіту

Астрономи, використовуючи зображення, отримані з Національної обсерваторії Кітт-Пік і Міжамериканський обсерваторії Серро Тололо, створили найбільшу в історії карту неба, що включає понад мільярд галактик, повідомляє Хайтек.

Вчені підготували дев'ятий і останній випуск даних досліджень DESI Legacy Imaging Surveys. Нагадаємо, DESI розшифровується як Dark Energy Spectroscopic Instrument - спектроскопічний прилад темної енергії. Цей інструмент призначений для проведення спектрографічних астрономічних досліджень далеких галактик. Темна енергія - гіпотетична форма енергії, рівномірно заповнює весь простір Всесвіту і що виявляється в антигравітації, тобто гравітації, відразливою, а не притягує масивні тіла. Була введена в математичну модель Всесвіту, щоб пояснити, з якої причини вона розширюється з прискоренням.

Публікація нових даних у вигляді карти неба з більш ніж мільярдом галактик закладає основу для нового п'ятирічного дослідницького проекту DESI. Його мета - дати нове розуміння природи темної енергії. Карта вперше опублікована на засіданні Американського астрономічного товариства в січні 2021 року.

Подивитися карту можна тут:

Протягом тисячоліть люди використовували карти, щоб розуміти і орієнтуватися в нашому світі і поміщати себе в контекст: ми покладаємося на карти, щоб показати нам, де ми знаходимося, звідки ми прийшли і куди ми йдемо. Астрономічні карти в величезному масштабі продовжують цю традицію. Вони визначають місцезнаходження Землі в космосі і розповідають історію і долю Всесвіту. Вона буде розширюватися вічно, причому зараз цей процес прискорюється через темної енергії. Картування може допомогти пояснити, що таке темна енергія і чому вона існує.

Новини

Популярні теми форуму

analytics