Close button

Створена найтонша в світі тканина

Створена найтонша в світі тканина

Вчені з Массачусетського технологічного інституту потрапили в Книгу рекордів Гіннесса, створивши тканину завдовжки всього кілька нанометрів. Вона в десятки разів тонше за людську волосину, повідомляє Nature, повідомляє Мир24.

Тканина складається з ниткоподібних молекул, які, в свою чергу, представляють собою з'єднання атомів вуглецю, водню, кисню, азоту та сірки. Нитки переплетені перпендикулярно, а атоми металу і негативні іони не дозволяють їм розпастися.

Вчені уточнили, що товщина тканини становить 4 нанометра (один нанометр - одна мільярдна частина метра), а щільність - від 15 до 25 млн ниток на квадратний сантиметр.

Дослідження показали, що тканина в два рази міцніше окремих полімерних ниток. За словами вчених, новинку можна використовувати в якості молекулярного «сита» - воно затримує великі і пропускає дрібні молекули. Можливо, вона стане в нагоді для глибокого очищення води або інших речовин.

Раніше повідомлялося, що американські вчені створили «розумну» тканину, здатну реагувати на зовнішні зміни. Її гнучкість і жорсткість залежать від умов навколишнього середовища.

Новини

Популярні теми форуму

analytics