Close button

Загадкова зірка Таббі: чому вона мерехтить

Загадкова зірка Таббі: чому вона мерехтить

Група вчених під керівництвом Логана Пірса з університету Арізони висунула припущення, що зірка KIC 8462852 A, також відома як "зірка Таббі", може змінювати свою світність під впливом сусіднього світила KIC 8462852 В, повідомляє МК.ru.

KIC-8462852 знаходиться майже в сузір'ї Лебедя на відстані близько півтори тисячі світлових років від Землі і за розмірами приблизно в півтора рази перевершує Сонце. Головною особливістю цієї зірки є зміни її яскравості - час від часу вона різко падає більш ніж на 20 відсотків.

Автори нової наукової роботи провели моделювання, на підставі якого прийшли до висновку, що зірка Таббі може періодично зближуватися з сусідньої зіркою, що знаходиться від неї приблизно в 880 разів далі, ніж Земля від Сонця. На думку фахівців, це не впливає на яскравість зірки безпосередньо, проте може привести до безладного переміщення планет на її орбіті і появи безлічі уламків, які, в свою чергу, "загороджують" світло для спостерігачів із Землі.

Дослідження прийнято до публікації в науковому виданні The Astrophysical Journal.

Раніше вчені пропонували безліч інших пояснень незвичайного мерехтінню. Самим "захоплюючим" припущенням є наявність так званої "сфери Дайсона" - гіпотетичної рукотворної структури, яка дозволила б інопланетним надцивілізаціям, в разі існування таких, збирати світло своєї зірки, отримуючи велику кількість енергії.

Менш "фантастичні" версії включають в себе безліч планет, газопилові хмари або велику планету з кільцями на орбіті KIC-8462852, а також нерівноважні термодинамічні процеси в самій зірці. Втім, жодне з цих та інших припущень одностайної підтримки наукової спільноти не отримало.

Новини

Популярні теми форуму

analytics