Close button

Платіжки ростуть: як оформити субсидію на комуналку

Платіжки ростуть: як оформити субсидію на комуналку

Підвищення тарифів не відчують одержувачі субсидій на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП), заявляє влада України, повідомляє UBR.

Нещодавно і Денис Шмигаль закликав тих громадян, які не є субсидіантами, але яким стало складно самотужки оплачувати комуналку, подавати документи на оформлення субсидії.

Даний вид допомоги вже отримують понад 3,1 млн домогосподарств і, незважаючи на певні обмеження перед кандидатами, правила 2021 року по оформленню субсидії змінилися в бік розширення категорій громадян, на яких вона поширюється.

Які витрати компенсують

Субсидія - це державне відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги. Вона нараховується:

  • якщо витрати на комуналку виявилися вищими граничного рівня (обов'язкового платежу), що обчислюється виходячи з доходів всіх членів домогосподарства;
  • в межах соціальних норм споживання.

Надається в грошовій формі для:

  1. Покупки скрапленого газу з метою приготування їжі, а також твердого та рідкого пічного побутового палива тим споживачам, які не користуються централізованим опаленням, електроенергією або газом.
  2. Компенсацію квартплати за управління багатоквартирним будинком, в тому числі там, де створено ОСББ або житлово-будівельний кооператив;
  3. Оплати комунальних послуг. Їх список:
  • поставка та розподіл природнього газу;
  • поставка та розподіл електроенергії;
  • постачання теплової енергії;
  • постачання гарячої води;
  • централізоване водовідведення;
  • поводження з побутовими відходами;
  • установка, обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку теплової енергії, гарячої та питної води;

Кому не призначать

Підтримка оформляється на одну людину, але розраховується на всіх зареєстрованих в будинку осіб (в окремих випадках - тільки фактично проживають). Оформити субсидію на своє ім'я може будь-який повнолітній мешканець, навіть не будучи власником приміщення.

Отримати її можуть і квартиранти, проте не на загальних підставах. Додатково їм буде необхідно:

  • надати разом із заявою копію нотаріально завіреного договору оренди;
  • пройти перевірку спеціальної комісії управління соціального захисту.

Та ж процедура стосується внутрішньо переміщених осіб.

Не належить допомога якщо проживаюти в будинку загальною площею понад 230 м2 і в квартирі більше 130 м2, а також домогосподарствам, мешканці та члени сімей яких на момент подачі заяви:

  • мають прострочену заборгованість на оплату житлокомпослуг терміном більш ніж в три місяці на суму понад 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн);
  • мають тримісячну і більшу заборгованість зі сплати аліментів;
  • володіють автомобілем не старше 5 років, крім випадків, коли його отримали безкоштовно або на пільгових умовах;
  • за 12 місяців до подачі заяви здійснили покупку понад 50 тис. грн (крім витрат на навчання або лікування);
  • не отримували офіційного доходу, або він був менше, ніж мінімальна заробітна плата.

Останній пункт не враховується:

  • коли такий мешканець навчався на денній формі в школі, вузі або в якості безробітного перебував на обліку в Державній службі зайнятості і навчався в її центрах професійно-технічної підготовки;
  • коли він отримав хоча б один з видів державної матеріальної підтримки. Серед іншого, це стосується пенсії, стипендії, допомоги на новонароджену дитину або на випадок тимчасової втрати роботи через пандемію.

Перевірка комісії

Закон має виключення практично для кожного приведеного правила про заборону видачі субсидії. Норма про максимальну площу будинку та квартири не поширюється на багатодітні сім'ї, включаючи ті, де з урахуванням прийомних проживає троє і більше дітей.

Формально не підходящий під вимоги влади кандидат може запросити в управлінні соцзахисту перевірку комісії: відповідний пункт потрібно підкреслити в бланку заяви.

Комісія здійснить огляд матеріально-побутових умов домогосподарства, складе акт і за його результатами винесе вердикт. Призначити субсидію комісія може і тим громадянам, у яких не було заробітку, але які при цьому "перебувають в складних життєвих обставинах, викликаних хворобою".

Детальна інформація про всі винятки - в постанові Кабміну (пункти 14-15).

Для винесення об'єктивного висновку комісія може зажадати документи, довідки і дані, що не входять в окреслений законом список, але які можуть підтвердити аргументи домогосподарства. Інспектори можуть опитувати і сусідів.

Оцінка комісії за замовчуванням потрібна:

  • якщо людина прописана, але не проживає в квартирі. Інспектори можуть виключити таку людину з числа осіб, на яких поширюються соцнорми і чий заробіток враховується в сукупних доходах сім'ї;
  • якщо заявник самотній, не працює, непрацездатний і проживає в приміщенні, що перевищує норму в 49 м2;
  • якщо людина проживає в квартирі в якості орендаря.

В інших ситуаціях, говорить UBR.ua виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, запитувати комісію з самого початку не варто - тільки після отримання офіційної відмови.

Опитані експерти розділилися в думці щодо готовності членів комісії входити в положення прохачів: Олег Пендзин відзначає, що інспектори в 80% виносять позитивне рішення після перевірки.

Спеціаліст з питань житлово-комунального господарства та енергетики Марія Яковлєва стверджує, що інспектори не охоче приймають рішення про видачу субсидії, зокрема, коли є потреба підтвердити, що прописана людина не живе в квартирі.

"Так як бюджету недостатньо, держава ставить завдання територіальним відділенням не виділяти гроші на такій формальній підставі", - говорить Яковлєва.

У разі, якщо контролюючі органи не затвердили виписку допомоги, а комуналку потрібно оплачувати, як тимчасовий захід можна подати заявку на фінансовому сервісі під 0%. Як це зробити - дивіться в кінці матеріалу.

Важливі зміни: в грудні 2020 року пом'якшилися стартові обмеження перед заявниками - тепер допомогу дадуть без комісії:

  • громадянам, які отримали в спадок житло за 12 місяців до дати, на яку;
  • домогосподарствам, члени яких офіційно працюють в країнах, з якими в України не укладено договір про соціальне забезпечення;
  • особам, які не мають доходу і за законодавством звільненим від сплати ЄСВ, або тим, за яких цей податок не сплатив роботодавець.

Від чого залежить сума

Раніше знижка відображалася безпосередньо в квитанціях на ЖКП. Нині допомога надається тільки в грошовій, готівковій або безготівковій, формі. Ціни в платіжках вказуються повністю.

На обсяг допомоги впливають два основні фактори:

  1. Кількість споживаних послуг і тарифи на них;
  2. Число членів домогосподарства та їх сумарні доходи.

Механізм розрахунку влаштований таким чином, щоб найбільшу допомогу отримали домогосподарства з найменшими доходами і з найбільшими витратами на ЖКП.

Розмір підтримки затверджується на 12 місяців, але перераховується окремо для опалювального і неопалювального періодів: влітку компенсація часто зовсім не нараховуватися через відсутність витрат на опалення.

Кожному домогосподарству сума вираховується в індивідуальному порядку. Однак попередньо її можна прорахувати і самому.

Для цього, використовуючи наведену нижче формулу, необхідно дізнатися рівень оплати за ЖКП, який субсидіанти будуть зобов'язані заплатити з власних коштів - так званий обов'язковий платіж:

Середньомісячний дохід домогосподарства на кожного члена сім'ї / на прожитковий мінімум (2189 грн з 1 грудня 2020 року) / 2x15%.

Згідно зі схемою, в сім'ї з 4 осіб з щомісячним доходом в 20 тис. грн. на кожного члену доводиться по 5 тис. грн.

5 тис. грн / 2189 = 2,3. Поділи цю цифру на коефіцієнт "2" і помноживши на 15%, дізнаємося відсоток обов'язкового платежу від сімейного доходу в 20 тис. грн. - він дорівнює 17,1%.

Сім'я з прикладу вище буде повинна сплатити за комуналку до 3420 грн. Інша частина покривається державою - якщо підсумкова вартість всіх ЖКП сягнула 4 тис. грн, то субсидія складе 580 грн.

Головне врахувати, що попередні розрахунки можуть бути неточними, так як контролюючі органи підраховують розмір відшкодування на кожну з послуг окремо.

У сукупному доході сім'ї враховуються кошти, отримані за два квартали, що передують місяцю перед місяцем подання звернення.

Соціальні норми

Субсидія не зараховується на обсяг послуг, спожитих понад соціальних норм. Соцнорми існують для всіх видів сервісу, включаючи будинки з централізованим опалення (не більше 0,0383 Гкал на м2); опалювальні газом (4 м3 на м2 площі); або електричною енергією (30 кВт на м2).

Соцнорми стосуються і площі житла. Нинішні нормативи на одну людину: 13,65 м2 + 35,22 м2 на сім'ю. Норма для сім'ї з 4 осіб становить 89,22 м2.

Нормативи різняться в залежності від наявності в будинку тих чи інших послуг: наявність газової плити і центрального водопостачання дає право користуватися 3,3 м3 газу на місяць на людину, а при відсутності водопостачання параметр підвищується до 5,4 м3 газу.

Детальна інформація про соцнорми - в постанові КМУ.

Документи для оформлення субсидії

Список:

  • заяву (бланк можна скачати тут );
  • декларацію про доходи та витрати ( бланк );
  • квартирантам - копію нотаріально завіреного договору оренди.

У декларації потрібно вказати доходи і витрати за попередній календарний рік всіх зареєстрованих мешканців, а також членів їх сімей старше 14 років. Потрібно вказувати джерело, але не суми офіційних доходів, які розглядаються в ПФУ та УКРІНФОРМ є інформація.

В окрему графу вписуються доходи, про які у фіскалів відомості відсутні. Це може бути виручка від оренди, різних підробітків, роботи за кордоном і т.д.

Приховувати дані про доходи членів сім'ї на заробітках, в тому числі неофіційних, - недоцільно, пояснив UBR.ua адвокат Іван Ліберман.

"Чиновники можуть подати запит в платіжні системи на кшталт WesternUnion або GoldMoney, і дізнатися, переводила фізична особа кошти своїм родичам. Платіжні системи без проблем розкривають цю інформацію, так як на електронні перекази коштів не поширюється банківська таємниця", - зазначив Ліберман.

Юрист також додав, що після виявлення таких засобів контролери не тільки відмовлять у проханні через надмірно високих доходів, але і зобов'яжуть заплатити з перекладеної суми 18% податку на прибуток і 1,5% військового збору.

При наявності неофіційної і "білої" зарплати першу є можливість задекларувати як непрямих доходів, не вказавши їх походження, говорить Ліберман. Олег Пендзин зі свого боку зазначає, що робити це недоцільно: крім необхідності заплатити податки з зазначених сум, людина може "вилетіти" зі списку потенційних одержувачів.

"Крім того, у перевіряючих немає реальної можливості дізнатися про" сіру "зарплату", - вважає Пендзин.

Куди подавати

Щоб оформити субсидію, необхідно подати заяву і декларацію про доходи в управління соцзахисту за місцем реєстрації.

Зробити це можна кількома способами: безпосередньо, через інтернет (детально про це у відповідному розділі нижче), через уповноваженого чиновника в міському або сільській раді, об'єднанні територіальної громади (ОТГ), а також через Центр надання адміністративних послуг (укр. - ЦНАП).

Безпосередньо документи можна відправити на поштову адресу управління соціального захисту за місцем реєстрації.

Співробітники ЦНАП, при зверненні до них, повинні передати дані в управління соцзахисту протягом трьох днів після отримання заявки. Відзначимо, що на час локдауна Центри в ряді міст, серед яких і Київ, працюють тільки онлайн.

Коли чекати грошей

Можна отримати вже за місяць, коли заява була подана. Вона буде призначена до кінця опалювального сезону (з жовтня по квітень), а після піде перерахунок з урахуванням змін витрат.

З моменту отримання документів від заявника і після збору інформації, необхідної для перевірки зазначених даних, органи мають 10 днів, щоб прийняти рішення і повідомити кандидата про те, позитивне воно або негативне, або призначити перевірку комісії.

Як оформити субсидію онлайн

На сайті Кабміну можна подати заявку і декларацію в електронній формі, не виходячи з дому.

При натисканні кнопки "Подати заявку і декларацію" система перенаправить користувача на сайт Міністерства соціальної політики. Там потрібно зареєструватися або увійти - є три варіанти на вибір:

  • за допомогою електронної адреси;
  • з ідентифікацією електронним цифровим підписом (ЕЦП);
  • з ідентифікацією BankID.

У всіх трьох випадках необхідно буде заповнити необхідні документи, а при необхідності і роздрукувати. Другий пункт - направити їх в електронній формі на попередній розгляд.

Якщо звернувся використовував для ідентифікації е-мейл, йому потрібно буде подати належним чином оформлені документи в паперовому вигляді. У двох інших варіантах (ЕЦП або BankID) - можна "швидко і безпечно подати документи в електронній формі".

Приклад заповненої заявки:

Як оформити субсідіюd 2021 - які документи потрібні для оформлення онлайн - фото 4

Якщо не вдається на сайті Мінсоцполітики є допоміжний розділ "Як заповнити заявку":

Як оформити субсідіюd 2021 - які документи потрібні для оформлення онлайн - фото 5

При натисканні кнопки "Подати заявку і декларацію" система перенаправить користувача на сайт Міністерства соціальної політики. Там потрібно зареєструватися або увійти - є три варіанти на вибір:

  • за допомогою електронної адреси;
  • з ідентифікацією електронним цифровим підписом (ЕЦП);
  • з ідентифікацією BankID.
  • з ідентифікацією електронним цифровим підписом (ЕЦП);
  • з ідентифікацією BankID.

Як оформити субсідіюd 2021 - які документи потрібні для оформлення онлайн - фото 6

У всіх трьох випадках необхідно буде заповнити необхідні документи, а при необхідності і роздрукувати. Другий пункт - направити їх в електронній формі на попередній розгляд.

Якщо звернений використовував для ідентифікації е-мейл, йому потрібно буде подати належним чином оформлені документи в паперовому вигляді. У двох інших варіантах (ЕЦП або BankID) - можна "швидко і безпечно подати документи в електронній формі".

Приклад заповненої заявки:

Як оформити субсідіюd 2021 - які документи потрібні для оформлення онлайн - фото 7

Якщо не вдається на сайті Мінсоцполітики є допоміжний розділ " Як заповнити заявку ":

Як оформити субсідіюd 2021 - які документи потрібні для оформлення онлайн - фото 8

Фінансова допомога без участі держави доступна завдяки мікрофінансовим організаціям, де можна отримати гроші без переплат. Ряд кампаній надають кредити під 0% на першу позику.

Новини

Популярні теми форуму

analytics