Close button

Зміна клімату досягла катастрофічних масштабів

Зміна клімату досягла катастрофічних масштабів

Швидкість танення льоду на Землі досягла катастрофічних темпів, повідомляють вчені Лідського університету у Великобританії. Стаття про масштабні зміни клімату опублікована в журналі The Cryosphere, повідомляє Лента.ру.

Фахівці вивчили багаторічна стан 215 тисяч гірських льодовиків по всій планеті, полярні крижані щити Гренландії і Антарктиди, шельфові льодовики навколо Антарктиди і дрейфуючий морський лід в Північному Льодовитому та Південному океанах.

Згідно з висновками дослідників, в період з 1994 по 2017 рік планета втратила 28 трильйонів тонн льоду, що еквівалентно шару льоду товщиною сто метрів, що покриває всю Великобританію. При цьому швидкість танення помітно збільшилася за останні три десятиліття: з 0,8 трильйона тонн в рік в 1990-х роках до 1,3 трильйона тонн в рік до 2017 року.

В цілому, за 23 роки спостережень швидкість зникнення льоду збільшилася на 65 відсотків за рахунок його танення в Гренландії та Антарктиді. Найбільшому впливу зазнали льоди Арктики і шельфовими льодовиками Антарктиди. Це пов'язано зі збільшенням середньої глобальної температури атмосфери і океанів, які з 1980 року нагрілися на 0,26 градуса Цельсія і 0,12 градуса Цельсія за десятиліття, відповідно. Найбільший вплив надає тепла атмосфера (68 відсотка), а решта припадає на нагрівання морської води.

Половина всіх втрат припала на лід на суші, включаючи 6,1 трильйона тонн в гірських льодовиках, 3,8 трильйона тонн льодовикового покриву Гренландії і 2,5 трильйона тонн антарктичного крижаного покриву. Ці втрати підняли рівень світового океану на 35 міліметрів. Кожен зайвий сантиметр рівня моря загрожує додатковому мільйону чоловік, що проживає на прибережних територіях.

Новини

Популярні теми форуму

analytics