Close button

Людина виробляє 3,8 мільйона клітин в секунду

Людина виробляє 3,8 мільйона клітин в секунду

Людський організм - чудова і все ще маловивчена жива машина з величезним потенціалом. Свою лепту в пізнання його можливостей внесли вчені Рон Сендер і Рон Мило з Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі, які підрахували, що в середньому тіло людини замінює 330 млрд. Клітин щодоби. Це означає, що поки ви читали цю пропозицію, в вашому тілі з'явилося 3,8 млн нових клітин. На це йому було потрібно всього 1 секунда, повідомляє Техкульт.

За основу в своїх розрахунках вчені взяли тіло чоловіка віком 20-30 років, зростом 170 см і вагою 70 кг. Вони враховували тільки ті клітини, кількість яких перевищує 0,1% від загального числа. Немає сенсу аналізувати все підряд, деякі клітини живуть всього кілька днів, а, наприклад, нейрони в мозку і ліпіди в кришталику ока - до кінця існування всього організму. Наше тіло дуже вибірково підходить до процесу оновлення свого клітинного складу.

Виявилося, що в добу тіло людини позбавляється від 80 грам клітинної маси, повністю оновлюючи її. Найбільше створюється клітин крові, еритроцитів і нейтрофілів (червоних і білих кров'яних тілець), на них припадає аж 86% загальної чисельності нових клітин, але тільки 48,6% загальної маси. Навпаки, епітеліальні клітини шлунково-кишкового тракту займають частку в 12% від числа, зате 41% по масі. Клітини шкіри теж важкі, на них припадає 1,1% від загальної кількості і 4% ваги. Нарешті, ще 4% ваги становлять жирові клітини.

Новини

Популярні теми форуму

analytics