Close button

Корови Чорнобильської зони: дивовижні факти

Корови Чорнобильської зони: дивовижні факти

(На фото: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферній Заповідник), повідомляє Naked science.

Дикі корови Чорнобильської зони відчуження організували стадо і поводяться як дикі предки.

Цікавим спостереженням поділилися співробітники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Вони вже більше трьох років стежать за життям стада диких корів, поведінка якого сильно відрізняється від того, що можна спостерігати у домашніх сільськогосподарських тварин.

Нічийний велику рогату худобу став вести себе аналогічно його диким предкам: тварини об'єдналися в організовану групу, підтримують в ній сувору ієрархію, захищають молодняк і успішно виживають в оточенні природних ворогів. На відміну від звичайного сільського стада, це структуроване і цілісно, діє завжди злагоджено. Телята в ньому тримаються між дорослим биком і коровами, в найбільш безпечної області стада. Їх захист - пріоритетне завдання всіх тварин. Головний бик, найстарший і сильний, не виганяє молодих самців, а зберігає їх в групі для захисту від хижаків. Природно, місце в стаді є тільки тим бикам, які ведуть себе спокійно і не заперечують роль лідируючого самця.

Фотографії унікального стада з'явилися в офіційному співтоваристві Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника в соціальній мережі Facebook. Їх зробила група дослідників під час підготовки до зйомок документального фільму про зону, що охороняється. Вчені також повідомили, що стежать за здичавілими тваринами вже три з гаком роки. Це стадо складається з решти безгоспними після смерті самопоселенців села Луб'янка тварин і їх нащадків. Вони облюбували велику територію біля річки Ілля в західній частині Чорнобильської зони відчуження. Причому даний випадок - не перший в історії цієї місцевості. Біля села Чистогалівка майже 35 років тому вже існувало стадо дикого худоби. Його кинули під час евакуації, а перегнали в експериментальне господарство села Нові Шепеличі лише близько року тому.

Крім вражаючих кадрів, фахівці також провели наукові спостереження. Вони оцінили стан худоби, підрахували кількість особин в стаді. Незважаючи на сильні морози, молодняк проявляє хорошу адаптацію до холоду. Більшість тварин виглядають абсолютно здоровими, тільки у головного бика є проблеми з правим оком.

Подібний приклад дозволяє вченим аналізувати не тільки процеси реінтеграції одомашнених видів в дику природу, але і робити висновки про роль в екосистемі і звичках їх предків - турів. Судячи з здичавілому чорнобильському стаду, ці вимерлі тварини були комунікабельними, соціальними, і інтелектуально розвиненими. Вони проживали переважно в лісах і дуже рідко ставали здобиччю хижаків, навіть вовка.

Що найбільш важливо, приклад повернення великих травоїдних в позбавлені людської присутності екосистеми Полісся наочно демонструє, яку важливу роль вони в них виконують. Дикі корови, як і їх дикі предки - тури - працюють «живими газонокосарками». Поїдаючи значну масу однорічної рослинності, вони прополюють ліс від бур'янів і повертають в грунт поживні речовини в переробленому вигляді. З 1627 року в Європі не залишилося жодного туру, тому спостерігати природні процеси в місцевих екосистемах неможливо вже майже чотири століття.

Новини

Популярні теми форуму

analytics