Close button

У США розроблено захист від вірусу SARS-CoV-2

У США розроблено захист від вірусу SARS-CoV-2

(На фото: антитіло ADG-2, яке зчеплене із які відповідають за прикріплення до цільової клітці доменом на капсиді вірусу SARS-CoV-2. Мікрофотографія зроблена методом Кріоелектронний мікроскопії / © Broad and potent activity against SARS-like viruses by an engineered human monoclonal antibody , C. Garrett Rappazzo et al., Science 25 Jan 2021), повідомляє Naked science.

Розроблено універсальний антитіло, здатне захистити людину від вірусу SARS-CoV-2, більшості його "родичів" і їх можливих мутацій.

Мінливість вірусів викликає обґрунтовані побоювання в ефективності вакцин проти них як у обивателів, так і у фахівців. Тому не припиняються роботи зі створення антитіл широкого спектру дії. І одне з таких досліджень увінчалося успіхом: американські фахівці створили антитіло ADG-2, яке ефективно зв'язується не тільки з збудником Covid-19, але і з більшістю його родинних видів.

Багатообіцяючий антитіло ADG-2 розробила група фахівців з кількох науково-дослідних установ США, некомерційних організацій та двох біотехнологічних фірм. Результати своєї роботи вчені опублікували в журналі, що рецензується Science Американської асоціації сприяння розвитку науки (AAAS).

Незважаючи на вражаючі досягнення в справі створення вакцин, які формують імунітет до Коронавіруси SARS-CoV-2, збудника Covid-19, їх довгострокова ефективність все ще під питанням. Не стільки через недоліки самих препаратів, скільки внаслідок здатності вірусів дуже швидко мутувати. Причому більшість вже схвалених і тільки проходять випробування вакцин використовують в якості мішені одні і ті ж частини віріона.

Йдеться про спеціальні структури на оболонці вірусного капсида, які відповідають за прикріплення до заражаємо клітці, - receptor binding domain (RBD). Ці області схильні до постійних мутацій і можуть сильно відрізнятися між штамами навіть одного вірусу, не кажучи вже про родинні видах. Тому американські дослідники сфокусували свої зусилля на створенні антитіл, які можуть бути більш універсальними.

Такі агенти називаються антитілами широкого спектра (broadly neutralizing antibodies, bnAbs) і можуть стати основою універсальних вакцин, здатних захищати відразу від цілого сімейства вірусів. І шляхом тривалих експериментів вдалося створити кілька кандидатів: ADG-1, ADG-2 і ADG-3. В результаті відбору найбільш ефективним виявилося поєднання з кодом ADG-2.

Його здатність прикріплюватися до коронавірусу перевірили на культурі мишачих клітин, і вона вражає. ADG-2 ефективно з'єднується більш ніж з трьома десятками варіацій нещасливого SARS-CoV-2, який зараз тероризує людство. Вчені відчували перспективне тіло на вирионах самих різних штамів, у яких RBD значно відрізняються. Що найцікавіше, ADG-2 показав високу здатність прикріплятися і до різних «родичам» збудника Covid-19 - вірусам підродини сарбековіруси.

Новини

Популярні теми форуму

analytics