Close button

Пенсійний дефіцит: експерт назвав причини

Пенсійний дефіцит: експерт назвав причини

Недостача постійно збільшується через старіння населення, повідомляє UBR.

Дефіцит Пенсійного фонду не зникне, поки в Україні діє нинішня диференціація по виплатах - так звані спецпенсії. Про це повідомила керівник Інституту демографії України ім. Птухи, академік Елла Лібанова в інтерв'ю Liga.net.

За її словами, дефіцит постійно збільшується через старіння населення, яке спостерігається не тільки в Україні, а й в усьому світі. Отже, зростає навантаження на працюючих громадян.

У такому випадку потрібно вдаватися до зменшення сукупних пенсійних прав. Наприклад, підвищувати пенсійний вік або обов'язкову тривалість страхового стажу.

Іншим варіантом може стати збільшення легальної зайнятості, з якої сплачуються страхові внески. До цього можна прийти через створення робочих місць і детінізацію трудових відносин.

Також академік виступає за впровадження накопичувальної пенсійної системи.

"Безумовно, її треба вводити. Але я бачу кілька застережень. По-перше, недовіра як до держави, так і до доступних фінансових інструментів. По-друге, низькі поточні доходи - людям нема з чого відкладати, оскільки майже всі витрачається на споживання" , - зазначила експерт.

Щоб запровадити такий механізм, повинна підвищуватися оплата праці за допомогою зростання мінімальної зарплати, яка на даний момент становить 6 тис. грн.

"Пенсії із солідарної системи мають бути наближені до прожиткового мінімуму (чесно обчисленого), скоригованого на коефіцієнт страхового стажу, щоб заохочувати людей працювати легально. Все інше - заробляй або накопичуй для себе сам", - додала академік.

При цьому накопичувальні пенсії добре вводити, коли в країні поліпшується інвестиційний клімат.

Також фахівець зазначила, що, за прогнозами, до 2050 року населення України скоротиться до 29-30 млн.

Нагадаємо, за оцінками глави Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Тимура Хромаєва, розмір пенсій до 2030 року скоротиться в 1,5 рази через посилення демографічної кризи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics