Close button

Виявилося, що гриби допомогли планеті оговтатися від льодовикового періоду

Виявилося, що гриби допомогли планеті оговтатися від льодовикового періоду

Нове дослідження Шухая Сяо, професора з Технічного коледжу Вірджинії, і Тянь Гана, запрошеного доктора наук, пояснює яку роль гриби грали протягом всієї історії Землі. Наприклад, допомагаючи планеті оговтатися від льодовикового періоду, повідомляє Хайтек.

Команда вчених з Вірджинії, Китайської академії наук, університету Гуйчжоу (GZU) і університету Цинциннаті виявили скам'янілі рештки грибів - микрофоссилии, які виникли в кінці льодовикового періоду, близько 635 млн років тому. Це найстаріша з коли-небудь знайдених земних скам'янілостей. Для порівняння, ці гриби з'явилися раніше самих древніх динозаврів, різниця в часі перевищує три рази.

Скам'янілість була знайдена в невеликих порожнинах осадових породах доломіту самого нижнього шару формації Доушаньто в Південному Китаї. Вона дуже добре вивчена, і вчені не очікували знайти будь-яких скам'янілостей в нижній частині породи. І, все ж, Тянь Гану, одному з авторів дослідження вдалося виявити кілька довгих рослинних волокн - одну з ключових характеристик грибів.

Це відкриття є ключем до розуміння багатьох поворотних моментів протягом всієї історії Землі: едиакарской періоду і земної трансформації грибів.

Коли почався едиакария, планета відновлювалася після катастрофічного льодовикового періоду. У той час поверхню океану була заморожена на глибині більше кілометра. Таке середовище була вкрай суворою практично для будь-якого живого організму, за винятком деяких мікроскопічних форм життя, яким вдавалося процвітати. Вчені давно задаються питанням, як життя повернулося до нормального стану і як біосфера змогла стати більше і складніше, ніж будь-коли раніше.

Провівши дослідження, вчені прийшли до висновку, що мікроскопічні гриби зіграли важливі ролі у відновленні земної середовища в едиакарской час. Одна з них полягала в їх потужною травній системі.

У грибів вона досить унікальна і грає ще більшу роль в круговороті життєво важливих поживних речовин. Використовуючи ферменти, що виділяються в навколишнє середовище, наземні гриби можуть хімічно розщеплювати гірські породи та інші тверді органічні речовини, які потім можуть бути перероблені і експортовані в океан. Такі процеси і допоможи Землі відновитися, впевнені вчені.

Хоча попередні докази вказували на те, що земні рослини і гриби сформували симбіотичні відносини близько 400 млн років тому, нове відкриття змінило тимчасову шкалу і надав нові дані про те, коли два царства колонізували землю.

Новини

Популярні теми форуму

analytics