Close button

Компенсація підвищення тарифів: звідки візьмуть гроші

Компенсація підвищення тарифів: звідки візьмуть гроші

Майже півтора мільярда гривень компенсацій українцям за скасування пільгового тарифу за електроенергію будуть виплачені зі спецфонду, який наповнюється з платежів "Укрнафти" і виплатами уряду для "Нафтогазу", повідомляє UBR.

Таку думку висловив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

За його словами, спецфонд, з якого планується виплатити компенсації для споживачів з електроопаленням, постраждалим від скасування пільгового тарифу 90 коп / кВт-год і переходу на фіксований тариф 1,68 грн / кВт-год, має "цікаві" джерела.

"Відповідно до статей 14, 15, 16 держбюджету, це гроші, отримані з "надлишків "платежів" Укрнафти" в минулому році у вигляді податку на прибуток. Тобто для того, щоб ці гроші з'явилися, у бюджеті минулого року, повинна бути не витрачена якась сума, отримана від "Укрнафти" у вигляді податку на прибуток", - розповів експерт.

Крім того, з бюджету 2020 року мають бути взяті якісь компенсаційні платежі, які уряд виплачував з держбюджету "Нафтогазу" як постачальника газу "останньої надії".

"Зазвичай саме у спецфонді грошей і не вистачає, адже витрачаються в повному обсязі, і потрібно десь вишукувати ще, щоб покрити витрати, які фінансуються за рахунок доходів спецфонду. Тобто там навіть у теорії ніяких грошей залишитися бути не повинно" , - підкреслює Гаврилечко.

За його словами, єдиною причиною, по якій у спецфонді зависли якісь гроші, може бути той факт, що уряд спеціально не фінансувала якісь витрати з метою притримати ці гроші. "Таке цілком могло бути", - вважає експерт.

Олексій Єрмоленко

Новини

Популярні теми форуму

analytics