Close button

В Україні хочуть скасувати адмінарешт за публічне розпивання спиртного

В Україні хочуть скасувати адмінарешт за публічне розпивання спиртного

Верховна Рада на поточному тижні розгляне законопроект №4049 авторства Міністерства юстиції, яким пропонується внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс і КПК щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини, повідомляє Sud.ua.

Так, пропонується скасувати санкцію у вигляді адміністративного арешту на термін до 15 днів в статті 178 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП), якою передбачена відповідальність за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді.

Разом з тим пропонується збільшити розмір штрафу за такі дії, якщо вони вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді.

На цей момент штраф за це становить від 6 до 8 НМДГ, а згідно з законопроектом - від 10 до 20 НМДГ (тобто до 340 грн) або ж громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку.

"Пропоновані зміни до положень цієї статті зумовлені тим, що під час розгляду справ з питань застосування стягнення у вигляді адміністративного арешту Європейський суд з прав людини наголошує на важливості дотримання судами принципу юридичної визначеності, тобто наявністю у національному законодавстві чітко сформульованих умов, за яких здійснюється позбавлення свободи", - зазначає Мін'юст в поясненнях.

Також адмінарешт пропонується прибрати з ряду інших статей КоАП.

Новини

Популярні теми форуму

analytics