Close button

Вiдмивання грошей: у Києві викрито конвертцентр з обiгом в сотні млн грн

Вiдмивання грошей: у Києві викрито конвертцентр з обiгом в сотні млн грн

Зусиллями Державної фіскальної служби України вдалося ліквідувати черговий конвертцентр в столиці, повідомляє Курс Украины.

Про це повідомляє прес-служба ГФС.

«Співробітники ГФС в м.Києві припинили діяльність" центру мінімізації платежів до бюджету ", який надавав послуги підприємствам реального сектора економіки з переведення безготівкових коштів у готiвку», - йдеться в повідомленні.

Правоохоронцями було встановлено, що група осіб протягом 2017-2020 років через підконтрольні «транзитно-конвертаційні підприємства і підприємства з ознаками« фіктивності »надавала конвертаційні послуги грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, документально прикривала безтоварні операції і незаконно формувала податкові кредити з ПДВ підприємствам реального сектора економіки.

6d45a7558dfdda642a2be60fddc48471.jpg

Останні перераховували безготівкові кошти на рахунки підконтрольних підприємств правопорушників за нібито придбані роботи або послуги, які в свою чергу формували незаконний податковий кредит за рахунок своїх же підприємств-імпортерів.

Надалі «проконвертована» незаконним методом готівку разом з підробленими первинними документами передавалася «вигодонабувачам». Вартість подібних послуг становила 9-10% від суми, яка була проконвертована.

Щоб приховати незаконну діяльність, організаторами конвертаційного центру застосовувалося 9 СГД.

Для оперативного і всебічного розслідування було створено 20 мобільних слідчо-оперативних груп, якими на підставі постанов районного суду м.Києва провели 27 обшуків.

В результаті проведення слідчих дій правоохоронцями було вилучено документальні підтвердження протиправної діяльності, електронні носії, бухгалтерську документацію СГД з ознаками «транзитності» та «фіктивності», чорнові записи та понад 2 млн гривень готівкою.

Загальний обсяг проконвертованих грошових коштів протягом 2017-2020 років з використанням реквізитів «транзитно-конвертаційних підприємств» склав близько 300 млн гривень. Ймовірні втрати бюджету, за оцінкою, склали понад 50 млн гривень.

Досудове розслідування триває.

Новини

Популярні теми форуму

analytics