Close button

Вчені з'ясували, чому коронавірус виник в Китаї

Вчені з'ясували, чому коронавірус виник в Китаї

(На малюнку: зростання числа локальних видів кажанів в порівнянні з початком XX століття. Збільшена область - ймовірна зона походження переноситься кажанами вірусу - предка SARS-CoV-2), повідомляє РИА новости.

Вчені з Великобританії, Німеччини та США вперше описали механізми зміни природного середовища в Південному Китаї і прилеглих районах, які могли привести до різкого збільшення видової різноманітності летючих мишей - первинного резервуара для виникнення нового коронавіруса SARS-CoV-2. Результати дослідження опубліковані в журналі Science of the Total Environment.

Глобальні кліматичні зміни - підвищення температури, збільшення кількості сонячного світла і вуглекислого газу в атмосфері - змінили склад рослинності і природне місце існування тварин у багатьох регіонах світу.

Масштабне екологічне дослідження, проведене на півдні Китаю і в прилеглих областях М'янми і Лаосу, виявило істотну зміну типу рослинності в цих районах за останнє сторіччя. Це створило сприятливе середовище для проживання кажанів.

Відомо, що число нових вірусів, що зароджуються в популяції кажанів, безпосередньо залежить від числа локальних видів цих тварин. Згідно з підрахунками вчених, тільки в одній провінції Юньнань з початку ХХ століття з'явилося 40 нових видів кажанів, потенційно принесли з собою близько 100 типів коронавірусів. Через потепління і пов'язаного з ним бурхливого зростання тропічних лісів цей регіон, за словами дослідників, став "глобальною гарячою точкою" зародження нових зоонозних патогенів.

"Зміна клімату за останнє сторіччя зробило середовище проживання в южнокитайській провінції Юньнань підходящої для значно більшої кількості видів кажанів, - наводяться в прес-релізі Кембриджського університету слова першого автора дослідження доктора Роберта Бейєра (Robert Beyer), співробітника кафедри зоології. - Розуміння того, як змінилося глобальне поширення видів кажанів, може стати важливим кроком у відновленні історії походження COVID-19".

На основі даних спостережень температури, опадів і хмарності за останні сто років автори склали карту рослинності світу, який вона була століття тому. Потім вони використовували інформацію про потреби в рослинності різних видів кажанів, щоб визначити глобальне поширення кожного виду на початку 1900-х років. Порівняння отриманої картини з нинішнім розподілом дозволило вченим побачити, як видове різноманіття кажанів змінилося по всьому світу за останнє сторіччя.

"Оскільки клімат змінив середовище проживання, багато видів перебралися в інші райони проживання, переносячи з собою свої віруси. Взаємодії між тваринами і вірусами в нових локальних системах привели до появи великої кількості нових шкідливих вірусів", - пояснює Бейер.

У світовій популяції кажанів, за оцінками вчених, сьогодні знаходиться близько 3000 типів коронавируса. Кожен вид цих тварин переносить в середньому 2,7 коронавируса. Більшість коронавірусів, які переносяться кажанами, не передаються людині. Але збільшення кількості видів кажанів в конкретному регіоні підвищує ймовірність того, що там зародиться небезпечний для людини патоген.

Дослідження показало, що за останнє сторіччя зміни клімату також привели до збільшення кількості видів кажанів в регіонах Центральної Африки і окремих частинах Центральної і Південної Америки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics