Close button

Використаним маскам знайшли нове застосування

Використаним маскам знайшли нове застосування

Вчені Королівського технологічного інституту в Мельбурні (Австралія) придумали як утилізувати використані одноразові маски з користю для дорожньої інфраструктури, повідомляє Autoua.net.

Кожен день в світі викидають близько 6,8 млрд одноразових масок, повідомила Fast Company з посиланням на дослідження в журналі Science of the Total Environment. За даними ООН 75% цих масок потрапляє на звалища і в океан, лише посилюючи проблему з неутилізованими відходами. Як відзначають дослідники, проблема в тому, що одноразові маски містять пластик, зокрема, поліпропілен, який повільно розкладається. Зате його можна використовувати для будівництва та ремонту доріг.

Австралійські вчені запропонували змішати подрібнені маски з переробленим бетоном, який роблять з відходів при знесенні будівель. Поліпропіленові волокна з масок підсилюють зв'язку між частинками щебеню, що робить покриття більш міцним і пластичним.

Керівник експерименту професор Джі Лі, пояснив, що змішаний з подрібненими масками бетон можна використовувати в двох з чотирьох шарів дороги. Для прокладки двосмугової дороги протяжністю 1 кілометр буде потрібно близько 3 млн масок для обличчя, тобто близько 93 тонн відходів.

0464b14fdf85b161d4bfe37c65644a16.jpg

За попередньою оцінкою, використання подібної суміші знизить витрати при будівництві на 30%, адже тільки видобуток бетону з кар'єру обходиться в середньому в $ 50 за тонну, в той час як стоіомсть переробленого бетону становить близько $ 26. З урахуванням витрат на збір і дезінфекцію масок, готова суміш може коштувати від $ 32 до $ 78 за тонну.

Для експерименту дослідники взяли невикористані маски через обмеження, пов'язаних з коронавірусів. Однак Джі Лі пояснює, що з застосуванням вже існуючих способів сортування матеріалів для вторинної переробки, маски можна успішно і безпечно відокремлювати від інших відходів.

Тепер Лі і його команда сподіваються заручитися підтримкою місцевої влади або галузевого партнера для проведення масштабного експерименту.

Новини

Популярні теми форуму

analytics