Close button

Вчені визначили рецепт ідеальної мови, якій вірять і довіряють

Вчені визначили рецепт ідеальної мови, якій вірять і довіряють

(На зображенні: Яке враження говорить створює у слухачів в залежності від зміни висоти голосу, темпу мови і її інтенсивності протягом усього виступу. Зверху - впевненість, знизу - чесність / © CNRS, Ircam, Sorbonne Université, Ministère de la Culture), повідомляє Naked science.

Про те, наскільки важливі для комунікації інтонація, темп мови і її інші звукові характеристики, написано чимало книг. Однак з точки зору науки під більшістю подібних робіт мало строгих доказів і обґрунтувань. Європейські вчені заповнили цю прогалину і проаналізували, як повинен говорити виступати, щоб він здався слухачам впевненим і чесним.

Міжнародний колектив вчених провів серію експериментів над двома з гаком десятками піддослідних добровольців, які повинні були слухати мову і давати тому, хто говорить свою оцінку. Щоб не змішувати результати, для кожного ключового параметра проводили окрему серію прослуховувань з різницею в кілька днів. Голос синтезувався спеціальним програмним забезпеченням, щоб усунути вплив персональних особливостей спікера.

Цікаві результати своєї роботи дослідники опублікували в журналі, що рецензується Nature Communications. Серед авторів статті - вчені з Університету Десаррольо (Universidad del Desarrollo, Чилі), Університетського коледжу Лондона (University College London), Гентського університету (Ghent University, Бельгія), Університету Східного Лондона (University of East London) і французької дослідницької групи FEMTO-ST . Самі експерименти проходили на базі Науково-технологічної лабораторії звуків і музики Університету Сорбонни (CNRS, Ircam, Sorbonne Université).

Одним з найбільш цікавих висновків став факт наявності реєстрування залежності між певними особливостями вимови диктора і враженням, яке формується про нього у слухачів. Сміятися не має сенсу: навіть якщо комусь здається такий умовивід логічним, це не означає, що воно вірне в більшості випадків і підтверджується неупередженими експериментами. Іншими словами, яким би не здавався кожній людині вірним його особистий досвід, набагато ймовірніше, що вони є хибними з точки зору об'єктивної реальності, а не підтверджує загальне правило.

Судячи з цієї наукової публікації, щоб диктора взяли як чесного і впевненого в своїх словах, його мова повинна характеризуватися рівномірно знижується висотою, плавно наростаючим і також знижується темпом на початку і кінці виступу відповідно, а також розміщенням акцентів за допомогою інтенсивності. Однак не можна сказати, що вченим вдалося визначити рецепт стовідсотково працює виступу - скоріше вони сформулювали найбільш успішну його стратегію. Багато параметрів мови впливали на сприйняття слухачів з різною силою.

Можна припустити, що уважне вивчення результатів цієї серії експериментів допоможе професійним дикторам краще планувати свої виступи. Також цікаво наступне спостереження: правила, за якими окремі аспекти мови впливають на сприйняття слухачами говорить, схожі в споріднених мовах. В описуваному випадку це виявили для французької, англійської та іспанської.

Новини

Популярні теми форуму

analytics