Close button

Продаж нерухомості та авто: коли можна не сплачувати податки

Продаж нерухомості та авто: коли можна не сплачувати податки

Дохід від продажу або обміну рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується 5%, але є ряд винятків, повідомили в Головному управлінні ДПС в Києві з посиланням на ст. 173 Податкового кодексу, яка визначає порядок оподаткування ПДФО в таких операціях, повідомляє UBR.

Що стосується винятків, мовиться про такі випадки:

  • отриманий дохід від продажу (обміну) рухомого майна у вигляді легкового авто (мотоцикла, мопеда) не підлягає обкладенню ПДФО;
  • дохід від реалізації другого об'єкта рухомого майна у вигляді легковика (мотоцикла, мопеда) підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5% і обкладається військовим збором в розмірі 1,5%.

Продаж третьої і наступних авто (мотоцикла, мопеда) або іншого транспортного засобу обкладається ПДФО за ставкою 18% і військовим збором 1,5%.

У свою чергу в Головному управлінні ДПС в Рівненській області нагадали, що під час продажу (обміні) нерухомості фізособи зобов'язані задекларувати свої доходи і сплатити податок.

Так, при укладенні договору купівлі-продажу передбачена сплата 5% ПДФО і 1,5% - військового збору.

Варто зазначити, що розрахунок податку при продажу нерухомості залежить від суми отриманого доходу, який визначається за ціною, вказаною в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості.

При цьому податківці виділили ряд таких винятків:

  • протягом року здійснено одну угоду з об'єктом нерухомості, з якими платник володіє більше трьох років - дохід не оподатковується;
  • нерухомість отримана в спадок - можна продавати об'єкт відразу і не платити податки.

У разі продажу земельної ділянки податок сплачується в такому ж розмірі, як і при продажу іншої нерухомості. Однак винятком є земля с/г призначення.

Також є винятки щодо ділянок, які не перевищують норми приватизації (безоплатної передачі). Для звільнення від оподаткування також необхідно володіти землею понад три роки, виключаючи передачу у спадок.

Якщо ж продавцем виступає нерезидент, то розмір податку при продажу нерухомості складе 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

Новини

Популярні теми форуму

analytics