Close button

Експорт шотландського віскі досяг мінімуму за 10 років

Експорт шотландського віскі досяг мінімуму за 10 років

Експорт шотландського віскі скоротився на 23%, до 3,8 млрд фунтів стерлінгів в 2020 році, мінімального показника за 10 років, у зв'язку з пандемією коронавируса і митами США, повідомляє Интерфакс.

За даними Асоціації шотландського віскі (Scotch Whisky Association), вартість експорту в США, на найбільший міжнародний ринок для сектора, впала на 32%, до 729 млн фунтів за підсумками минулого року. Вашингтон ввів мита на рівні 25% на імпорт односолодового шотландського віскі в жовтні 2019 року.

"США протягом десятиліть залишалися нашим найсильнішим і найціннішим ринком, проте тепер шотландський віскі значно втрачає на ньому положення", - йдеться в повідомленні асоціації.

Поставки до Франції, на другий найбільший експортний ринок, скоротилися на 13%, до 375 млн фунтів. Тим часом збитки на деяких європейських ринках виявилися серйознішими. Так, експорт до Німеччини впав на 25%, до 139 млн фунтів.

Компанія Chivas Brothers, що входить до групи Pernod Ricard і займається виробництвом віскі, повідомила про поліпшення показника міжнародних продажів у другому півріччі 2020 року. Світові продажі скоротилися на 10% в річному вираженні за цей період, в той час як падіння в першому півріччі склало 27%.

"Подібні результати підсилюють нашу впевненість в стійкості шотландського віскі", - сказав голова ради директорів і головний виконавчий директор Chivas Жан-Крістоф Кутюр.

Пандемія коронавируса вдарила і по іншим преміальним статтям шотландського експорту. Так, міжнародні продажі свіжого фермерського лосося впали на 27%, до 451 млн фунтів в 2020 році, згідно з даними Шотландської організації виробників лосося.

Новини

Популярні теми форуму

analytics