Close button

Найбільший айсберг в світі розколовся на кілька частин

Найбільший айсберг в світі розколовся на кілька частин

На знімках, отриманих із супутника 11 лютого, видно невеликі крижані фрагменти недалеко від острова Південна Георгія в 1500 км на північний схід від Антарктичного півострова. Кожен з цих крижаних фрагментів є частиною величезного айсберга A-68a, повідомляє Planet today.

Він більше трьох років вважався найбільшим в світі, але недавно розколовся на більш дрібні частини. Всього виявилося 11 уламків, однак на знімку видно лише частину з них. Кожному новому айсбергу експерти вже присвоїли своє ім'я від A-68b до A-68M.

Айсберг A68a утворився ще влітку 2017 р відколовши від великого шельфового льодовика Ларсен C в Антарктиді. Тоді площа крижаної брили становила 5800 км2.

Настільки великий об'єкт, що дрейфує в океані, може заблокувати вступ їжі морським тваринам і зруйнувати екосистему островів, які попадуться йому на шляху. Також він вкрай небезпечний для пропливають повз кораблів. Саме тому фахівці ретельно стежать за ним і за всіма його частинами.

Розкол айсберга A-68a був очікуваним. На супутникових знімках, зроблених кілька місяців тому, вже було видно тріщини і розломи на його поверхні, які і привели до руйнування.

Новини

Популярні теми форуму

analytics