Close button

Нове дослідження підтвердило, що секрет щасливого шлюбу зашифрований в генах

Нове дослідження підтвердило, що секрет щасливого шлюбу зашифрований в генах

Людські стосунки і особливо відносини закоханих - величезне поле для досліджень. У них часом важко розібратися навіть самим партнерам. Тому, ймовірно, так популярна сімейна психотерапія. Однак існують пари, яких нібито обходять стороною життєві негаразди, і здається, ніщо не може похитнути їх сімейної гармонії, повідомляє Вести.

Вчені вирішили з'ясувати, чи може бути у цих на вигляд ідеальних відносин якась генетична підгрунтя. У підсумку вони знайшли "запис про щасливий шлюб" в ДНК людей.

Психологи з арканзаська університету вирішили перевірити, як впливає генетика на романтичні відносини людей. Вони вже знали про специфічну зв'язку гена CD38 з почуттям прихильності до партнера, включаючи рівень довіри і вдячності йому. Тепер же вчені вирішили дізнатися, чи впливає ця вроджена особливість на тривалість і якість шлюбу володарів гена.

У дослідженні брала участь 71 пара, тобто 142 наречених. Вчені визначили їх генотип, встановивши який варіацією гена CD38 вони володіють. У попередніх дослідженнях було доведено, що серед трьох варіантів, позначених CC, AC і AA, саме варіант CC пов'язаний з успіхом у встановленні довірчих відносин в парі.

Через три місяці після вступу в шлюб молодята проходили опитування, в якому вони ділилися своїми почуттями один до одного і враженнями від своїх відносин. Згодом вони відповідали на ті ж питання кожні чотири місяці протягом трьох років.

Порівнявши результати з генетичною схильністю учасників, вчені підтвердили свої здогадки: люди з генотипом CC частіше за інших демонстрували ознаки міцних і здорових відносин. Більш того, чоловіки-власники генотипу CC частіше ідентифікували себе як людини в стосунках і виявилися менше схильні до пошуку нових партнерів.

Результати дослідження опубліковані у виданні Nature Scientific Reports.

Автори роботи нагадують, що відсутність такої генетичної схильності зовсім не означає, що чийсь шлюб приречений. Просто людям, яким складно вибудовувати довірчі відносини, потрібно прикладати більше зусиль і бути більш уважними один до одного і своїх слабкостей.

Новини

Популярні теми форуму

analytics