Close button

Що тепер буде з магазинами, які потрапили під санкції

Що тепер буде з магазинами, які потрапили під санкції

Рада національної безпеки і оборони України наклала санкції на деякі компанії, а президент Володимир Зеленський ввів обмеження в дію своїм указом. Під ці санкції потрапили, зокрема, російські компанії "Спортмастер", "Біотек" і ТОВ "Медтехніка", які працюють в Україні, повідомляє Страна.ua.

Найбільш резонансними виявилися санкції по "Спортмастер" - ця мережа є однією з найбільших в Україні роздрібних продавців товарів для спорту.

Які саме санкції були введені:

- обмеження торгових операцій (повна заборона);

- обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України (повна заборона);

- запобігання виведенню капіталів за межі України;

- інші санкції будуть відповідати принципам їх застосування, встановленим цим Законом.

Правда поки незрозуміло - чи стосуються санкції безпосередньо магазинів в Україні. Принаймні сьогодні вони працювали в штатному режимі.

А адміністратори повідомили, що вони під санкції не підпадають, адже магазинами володіє компанія "Спортмастер Україна", а її в списку санкцій немає.

У той же час у юристів є й інша думка.

"Введення санкцій проти власника означає, що "Спортмастер" не зможе не тільки торгувати, а й розраховуватися з контрагентами, платити зарплати і податки", - сказав глава адвокатського об'єднання "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Чому ввели санкції

Саме по собі введення санкцій проти великої мережі магазинів (причому без суду і слідства - просто рішенням РНБО) викликало у багатьох здивування.

Власником української мережі "Спортмастер" є сінгапурська Sportmaster Operation PTE.

Її власники - росіяни Микола і Володимир Фартушняк (родом вони з України), Олександр Михальський і Дмитро Дойхен. Нині всі вони мають іноземне громадянство, зокрема, Фартушняк і Дойхен з 2018 року - резиденти Мальти, Михальський - Швейцарської конфедерації.

За даними "Опендатабот", кінцевими бенефіціарами "Спортмастер Україна" є Володимир і Микола Фартушняк і Олександр Михальський. У списку не фігурує Дмитро Дойхен (хоча він значиться серед засновників Sportmaster Operation PTE).

При цьому Дмитро Дойхен, крім "Спортмайстера", є також співвласником близько 20 інших російських компаній. Зокрема, ТОВ "Плазма" (займається науковими дослідженнями і розробками в галузі технічних і природничих наук), ТОВ "Керамічні мікродвигуни" (виробництво двигунів і турбін), ТОВ "Реактивний буріння" (виробництво механічного устаткування), ТОВ "Автоматичні коробки передач" тощо.

Також Дойхен володіє часткою у ВАТ "Автосалон" (організатор міжнародного авіаційно-космічного салону МАКС у Жуковському). Іншим акціонером цієї компанії є державна корпорація "Ростех".

Брати Фартушняк дружні з мільярдером і великим російським агробізнесменів Ігорем Худокормова (йому належить холдинг "Промимпекс"). І, за даними російських ЗМІ, Микола Фартушняк також отримав частку в агробізнесі.

Не виключено, що причиною введення санкції стало те, що магазини під брендом "Спортмастер" працюють у Криму.

"Спортмастер" в Україні і конкурент з "Епіцентру"

В Україні буквально недавно змінилося керівництво мережі "Спортмайстера": СЕО стала Людмила Книш, яка змінила на цій посаді Ігоря Чернова (він перейшов працювати в польську мережу Go Sport Polska, яку "Спортмастер" придбав у 2019 році).

Людмила Книш тоді заявила, що пріоритетом компанії є подальший розвиток мережі.

До слова сказати, Чернов 2017 року надавав інтерв'ю, у якому пояснював чому "Спортмастер Україна" не має ніякого відношення до Росії.

"Власник компанії - Фартушняк Микола Олексійович, громадянин Мальти і податковий резидент Швейцарії. Він сплачує податки там. Сам він народився в Україні, дитинство провів у Кривому Розі, а з РФ його сьогодні має обов'язкову силу тільки початок бізнесу. У січні він святкував свій 50-річний ювілей, був одягнений в український національний костюм. У Росії залишилася тільки частина бізнесу під назвою Спортмастер Росія. Корпоративний центр по прийняттю фінансових, інвестиційних і стратегічних рішень для всіх країн розташований у Сінгапурі. Тому говорити: "Спортмастер - російська компанія", - неправильно, адже вона навіть у Росії вже п'ять років, як не російська. Після перереєстрації холдингу в Сінгапурі, він управляється міжнародною радою директором на чолі з Ву Ка Ваем ", - заявляв Чернов в інтерв'ю.

Варто відзначити, що в групу компаній входять не тільки магазини "Спортмастер", але і торгові точки під брендами Ostin, Columbia, Sportlandia, Skechers, Weekender. Всього група компаній об'єднує 500 магазинів, з них понад 200 працюють за франчайзингом. В Україні, наприклад, магазинів "Спортмастер" близько 30, точок Columbia і Sportlandia - більше 50.

Якраз нещодавно магазини "Спортмастер" і Ostin відкрилися в новому "Блокбастер Молл" на Петрівці.

"Не виключено, що насправді причиною санкцій могло стати і занадто бурхливий розвиток мережі в Україні. Згадаймо санкції проти російського розробника "Бухгалтерія 1. З", введених Порошенко. Як виявилося, мали місце банальні конкурентні війни. Не виключено, що цей мотив спливе і в цей раз ", - говорить Кравець.

Основним конкурентом "Спортмайстера" в Україні є "Епіцентр" подружжя Герег. У його структурі гіпермаркетів розвивається підрозділ Intersport, яке займається продажем товарів для спорту.

Так закриються магазини чи ні?

Головне питання - що тепер буде зі "Спортмастер" після введення санкцій?

"До сьогоднішнього дня санкції, які вводилися, в основному, стосувалися б роздрібного сегмента, як це сталося зі "Спортмастер". Виходить, що, якщо заблокують їх рахунки і заборонять займатися господарською діяльністю, вони навіть зарплати людям не зможуть заплатити, розрахуватися з контрагентами, заплатити податки. При цьому зобов'язання для них по податках і зарплат санкції не скасовують - якщо не платити, будуть нараховуватися штрафи і пеня. Якщо компанія не знайде поручителя, який усе це за неї виплатить, фактично її можуть пустити по шляху банкрутства", - говорить Кравець.

Редакція звернулася до керівництва компанії "Спортмастер Україна" з проханням прояснити ситуацію - що вони будуть робити далі. Але відповіді поки ми не отримали.

Також ми надіслали запит до РНБО, але відповіді на нього також не отримали.

У торгових центрах також не знають, що робитимуть з гіпермаркетами "Спортмайстера" та з іншими магазинами групи, які мають договори оренди.

Керівник Української торгової гільдії (є девелопером, зокрема, "Океан Плази", де працює "Спортмастер") Євгена Локтінова, до якої ми звернулися з питанням як тепер будуть працювати потрапивші під санкції магазини, сказала нам, що "пояснювати повинні ті, хто вводили санкції ". Також вона зазначила, що "у нас таких прикладів ще не було".

У Arricano (ТЦ району, Проспект та ін) нам сказали, що для з'ясування всіх нюансів потрібно консультація юристів.

У самому "Спортмастере" адміністратор одного з магазинів у Києві сказав, що знає про санкції, але каже, що на них вони не поширюються.

"Ми ж "Спортмастер Україна", тому ці санкції нас не стосуються. Працюємо в штатному режимі, як і завжди", - повідомила адміністратор.

Як каже Ростислав Кравець, указ щодо санкцій вступає в силу з моменту офіційної публікації і українські магазини під них також підпадають.

"Якщо активи компанії будуть перереєстровані на третіх осіб, а також переведені товарні залишки, договору оренди і співробітників, то є шанси відбутися легким переляком", - вважає Кравець.

За його словами за порушення санкцій в Україні, відповідно до закону про санкції, не прописано фактично ніякої відповідальності.

"Активи можуть бути передані АРМА, але тільки за рішенням суду. Зрозуміло, що якщо банки почнуть проявляти активності, і заблокують рахунки, працювати мережа не зможе. Але вона має право оскаржити введення санкцій у суді, хоча розраховувати на оперативний розгляд навряд чи варто - суди можуть тривати роками", - говорить Кравець.

У той же час, топ-менеджер однієї з торгових мереж вважає, що формально під санкції українські магазини не підпадають.

"Санкції введені проти сінгапурської компанії, а безпосереднім власником магазинів в Україні є "Спортмастер Україна". Якщо б сінгапурська компанія поставляла б сюди товар - то він би потрапив під санкції. Але, наскільки мені відомо, вони торговельною діяльністю не займаються. Це чисто керуюча компанія. Магазини повинні були закритися, якщо б санкції був б введені проти самої компанії "Спортмастер Україна". Але її в списку немає. Але, повторюся, це моє особиста думка. Потрібно дочекатися роз'яснення РНБО", - говорить топ-менеджер.

На думку відомого юриста Андрій Портнова, введення санкцій без суду і слідства проти великої торговельної мережі може мати наслідки для бізнес-середовища в Україні.

"Позасудові санкції відносно мережі "Спортмастер" - конкретний доказ неадекватності влади, нерозуміння економічних пріоритетів в інвестиційній політиці і захисті прав власності. Це рішення РНБО - абсолютна втрата зв'язку з реальністю і старт необоротних економічних наслідків в бізнесі і підприємництві. Тотальний і безпрецедентний маразм" , - заявив Андрій Портнов.

Санкції проти фармацевтів

Під санкції потрапили і дві великі російські фармацевтичні компанії - "Біотек" і "Медобладнання".

"Біотек" - виробник біологічних добавок, лікарських засобів (спеціалізація - кардіологія, онкологія, ВІЛ, діабет, неврологія, психіатрія та ін.), препаратів для дезінфекції та медвиробів.

До структури компанії входить кілька фармзаводів ("Біодез" у Литкаріно, "Марбіофарм" у Йошкар-Олі), аптечні мережі і медцентр "Ескулаб".

Головою ради директорів "Біотек" є Борис Шпігель, також виходець з України (народився в Хмельницькому). Він з 2003 по 2103 роки був членом Ради Федерації РФ, а також є президентом Всесвітнього конгресу російськомовного єврейства.

Широкій громадськості він відомий тим, що був продюсером Миколи Баскова, а його дочка була одружена зі співаком. За версією російського Forbs, Шпігель у 2020 році обіймав 60 рядок у топ-200 найбагатших бізнесменів РФ. Шпігель різко висловлювався щодо подій на Донбасі, зокрема, заявив, що Україна стала "нацистською державою", що становить загрозу для всієї Європи.

Внесений до списків "миротворця" як "антиукраїнський пропагандист".

Головою ТОВ "Медобладнання" є Олександр Руді. Це невелике підприємство, яке спеціалізується на продажу медичних виробів. Також пов'язаним підприємством є Завод по обслуговуванню медтехніки. "Медтехніка", як і "Біотек", отримує держзамовлення. Зокрема, працює з російським "Центром гігієни і епідеміології".

Людмила Ксьондз

Новини

Популярні теми форуму

analytics