Close button

Бензин по 34 грн: чому паливо дорожчає

Бензин по 34 грн: чому паливо дорожчає

Після затяжного падіння світові ціни на нафту знову пішли в ріст. За три з половиною місяці нафту підскочила з $ 37 до $ 65 за барель. Це, природно, відбилося на ціні палива на українських АЗС: деякі з них підвищили ціну відразу на 2-2,5 грн, повідомляє Вести.

Як кажуть аналітики, нинішнє зростання світових цін на нафту - спекулятивний, але може продовжитися і далі на тлі очікувань щодо початку вакцинації і відновлення споживання. І хоча в найближчі два тижні передумов для подальшого подорожчання палива на АЗС немає, в майбутньому, якщо нафта продовжить рости в ціні, вартість бензину і дизеля може скласти вище 30 грн/л.

Що відбувається

Ціни на нафту зростають з листопада минулого року і в моменті навіть долали бар'єр в $65 за барель марки Brent, який багатьма експертами називався як верхній для 2021 року. На тлі цих рекордів і різкого падіння видобутку в США через холоди, все частіше можна почути припущення, що нафтове подорожчання продовжиться і котирування барелю можуть повернутися на рівень 2013 року. Тобто вище $100.

Західні аналітики вказують, що останній стрибок ціни пов'язаний з двома факторами, пише Reuters. По-перше, з заходами стимулювання в США ($1,9 трлн), які, як очікується, допоможуть економіці більше вирости, а це, в свою чергу, збільшить попит на паливо. А, по-друге, із загостренням ситуації на Близькому Сході. Коаліція сил під керівництвом Саудівської Аравії, яка бореться в Ємені, заявила про перехоплення завантаженого вибухівкою безпілотника, запущеного групою хусит.

Якщо ж дивитися на відрізок в останні кілька місяців, тобто три ключові чинники, які штовхають ціни на нафту вгору, пише в своєму блозі глава департаменту групи ICU з корпоративного аналізу Олександр Мартиненко. По-перше, як зазначив аналітик, на фінансових ринках багато вільних грошей. Крім того, інвестори мають оптимізм з приводу ослаблення карантинних обмежень по всьому світу. По-третє, країни ОПЕК+ дотримуються обмеження за обсягами видобутку.

У підсумку на ринку утворився дефіцит. Сумарно загальносвітове виробництво зараз становить близько 88 млн барелів щодня, а попит на нафту - більше 91 млн барелів. Природно, що ціни в такій ситуації повинні рости.

Фактор спекуляції

Але цей дефіцит створений штучно, не рахуючи, звичайно, проблем з кліматом в США. Як підкреслює директор спеціальних програм науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, ціни на нафту підвищуються не так через зростання реального попиту, скільки, можливо, через спекуляції на фінансових ринках.

"Зміна котирувань було викликано інформаційне вкидання, пов'язаними з нібито скороченням видобутку, а також з очікуваним зростанням попиту, після того як буде завершена вакцинація, а значить, піде зростання економіки. А оскільки на той час було заявлено, що видобуток збільшена не буде, котирування пішли в ріст", - сказав Рябцев.

За його словами, існує ціла технологія, як прогнозовані котирування зробити реальними. Так би мовити, прогноз,. Великі спекулянти просто платять аналітикам за "інформаційний супровід" потрібного їм тренда - висхідного або спадного.

Каже про можливі спекуляції і директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

"Насправді навіть фахівцям важко зрозуміти, що зараз відбувається. Адже споживання нафти в світі залишається на досить низькому рівні. А енергоносії помітно дорожчають. Пояснення, на мій погляд, в спекулятивних речах. Товарні ринки, особливо сировинні, завжди були привабливими для спекулятивного капіталу", - говорить Куюн.

Ціни на АЗС

Як би там не було, але водії вже помітили зростання цінників на стелах АЗС. Тільки за останній місяць бензин марки А-95 подорожчав на 2,5 грн. Стільки ж в ціні літра додав і зріджений нафтовий газ. Показово, що за цей же місяць нафтові котирування виросли з $55,5 до $62,7 за барель, а бензин А-95 в середньому стрибнув до 28 грн/л. У той же час, коли в березні минулого року нафта впала нижче ніж $20 за барель, середня вартість палива вУкраїні становила приблизно 26,5 грн/л.

Як говорить Рябцев, справа в тому, що біржові котирування не мають нічого спільного з ціною нафти, а вже тим більше з цінами на АЗС.

"Ми свого часу робили великий аналіз з метою виявити залежність між котируваннями нафти і цінами на АЗС. Так ось коефіцієнт залежності виявився нижчим ніж 0,3. Тобто залежно практично немає", - зазначив Рябцев.

Куди більш істотний вплив, за його словами, на роздрібні ціни надають три фактори.

"Перший - це оптові ціни на кордоні, адже більш ніж дві третини всього обсягу нафтопродуктів Україна імпортує. Другий важливий фактор - це курс валют. Щоб підрахувати об'єктивну вартість палива, досить взяти усереднене зміна курсу долару на 10 копійок - це плюс чи мінус 7-8 копійок на літрі палива в роздробі. Зміни на кордоні в вартості нафтопродуктів на 1% - це знову-таки плюс або мінус 10 копійок в роздробі. і третій фактор - це попит. Як всередині України, так і в сусідніх з нею країнах", - сказав Рябцев.

Що далі

Що стосується прогнозів, то довгострокові сценарії аналітики робити не беруться. Але що стосується найближчих двох тижнів, то, як запевняє Рябцев, однозначного підвищення ціни варто очікувати тільки по газу.

"За зрідженому нафтовому газу ще буде зростання в межах 50 копійок. Той газ, який використовується в Україні в якості моторного палива, в країнах ЄС і Туреччини беруть як котельне паливо. І коли в ЄС і Туреччину прийшли морози, основний обсяг газу пішов туди. Тому ми отримали стрибок ціни на 2,5 грн за літр газу", - пояснив Рябцев.

А ось що стосується бензину, то ситуація протилежна. За останній тиждень його вартість на українських АЗС опустилася в середньому на 30 копійок. Сталося це в першу чергу через те, що зростання роздрібних цін був вище оптових. Тобто багато трейдерів боялися, що ціни на кордоні будуть рости швидше, тому вирішили себе убезпечити.

"Не менш важливу роль в підвищенні ціни палива в Україні зіграла і група "Приват", яка на своїх заправках раптово підняла ціни на 2 грн за літр. Але у перспективі найближчих двох тижнів по цих двох видах палива зростання цін не буде. Можливий навіть невеликий цінової відкат", - говорить Рябцев.

А ось що буде далі - велике питання. Адже як би експерти не запевняли, що прямої залежності між котируваннями і ціною палива немає, непрямі наслідки добре помітні на стелах АЗС.

При цьому прогнози західних аналітиків в даній ситуації грають проти України. Аналітик Goldman Sachs Джеффрі Каррі вже заявив: нафта в 2021 році буде по $80 і вище. А головний аналітик JPMorgan з нафтогазового сектору Крістіан Малек припустив, що ціни на нафту можуть підскочити до $100 за барель і навіть вище.

Якщо застосувати формулу, згідно з якою зміни на кордоні в вартості нафтопродуктів на 1% - це плюс чи мінус 10 копійок в роздробі, то при досягненні ціни нафти в $ 80-100 ціна на паливо на українських АЗС зросте ще на 2,2-3,8 грн - до майже 32-34 грн/л на преміальних АЗС. І це за умови стабільного курсу. Якщо ж курс гривні почне девальвувати, то удар по гаманцях автолюбителів буде ще більше.

Імовірність такого сценарію не виключають і українські експерти.

"За три з половиною місяці нафту підскочила з $37 до $65. На початку пандемії експерти прогнозували, що ринок буде відновлюватися приблизно три роки. Але вже в липні котирування виросли до $40. Такого ніхто не очікував. Тому не здивуюся, якщо будуть чергові рекорди", - говорить Куюн.

Антон Драннік

Новини

Популярні теми форуму

analytics