Close button

Знайдений найдавніший предмет з написом "Зроблено в Китаї" - йому 800 років

Знайдений найдавніший предмет з написом "Зроблено в Китаї" - йому 800 років

По напису "Зроблено в Китаї" і точною вказівкою на місце виробництва археологи датували фрагмент кераміки, виявлений серед інших речей на місці, де вісім століть тому затонуло китайське торговельне судно, повідомляє Популярная механика.

У вісімдесяті роки минулого століття в Яванском море (між островами Суматра і Ява) знайшли остов затонулого 800 років тому судна. Дерево на той час майже повністю розклалося, але час пощадив вантаж; артефакти піднімають і вивчають уже тридцять років. На цьому тижні в журналі Journal of Archaeological Science: Reports вийшла стаття з описом однієї з знахідок - фрагменти кераміки з написом «Зроблено в Китаї». Про роботу вчених розповідає видання The Mirror.

Ліза Нізіолек, керівник дослідницької групи, яка займається вивченням артефактів із затонулого судна, розповідає:

«На початку дев'яностих судно датували серединою-кінцем XIII століття, але ми знайшли свідчення на користь того, що воно було побудовано на сотню років раніше. Вісімсот років тому хтось написав на цьому горщику: "Зроблено в Китаї". Вказівка на конкретне місце допомогло нам правильно датувати судно».

На глиняному посуді, що становила частину вантажу, є вказівка місця виробництва - регіону в Китаї, який змінив назву після вторгнення монголів в 1278 році. На посуді використовується стара назва, і Нізіолек вважає, що судно затонуло приблизно в середині XVII століття; за іншими ознаками вчені уточнили найбільш ранню з можливих датувань - 1162 рік.

Крім глиняного посуду судно перевозило слонову кістку і смолу, яку в той час використовували для обробки корпусів суден. Середина дванадцятого століття - час розквіту морської торгівлі в Китаї; саме тоді морські шляхи почали користуватися великим попитом, ніж Великий шовковий шлях.

Новини

Популярні теми форуму

analytics