Close button

Психологи з'ясували, які якості притаманні екстремістам

Психологи з'ясували, які якості притаманні екстремістам

Фахівці з США і Великобританії дізналися психологічні характеристики людей, схильних до екстремістських дій. А також те, які реакції характерні для їх їх мозкової активності, повідомляє Naked science.

Результати роботи опубліковані в Philosophical Transactions of the Royal Society B. Дослідження вчених зі Стенфордського (США) і Кембріджського університетів (Великобританія) включало в себе дані іншої, раніше проведеної роботи за участю 522 осіб. Вони виконували 37 когнітивних завдань і взяли участь в 22 опитуваннях на характеристики особистості в 2016 та 2017 років роках. У новому дослідженні психологи також провели серію тестів для 334 первинних учасників, використовуючи ще 16 опитувань для визначення ставлення до різних політичних і релігійних ідей.

В результаті вдалося з'ясувати, що політичний консерватизм і націоналізм - характеристики, властиві екстремізму, - пов'язані з обережністю у прийнятті рішень. При цьому риси консерватизму та націоналізму включали велику цілеспрямованість, імпульсивність і чутливість до винагороди, а ще менше прийняття соціальних ризиків.

Крім того, вчені з'ясували, що у людей, які схильні до екстремізму, більш слабка робоча пам'ять (відповідає за тимчасове зберігання тієї чи іншої інформації, доступної для обробки, тобто така пам'ять, якою людина користується для здійснення поточної діяльності; то, що ми згадуємо, думаємо і відчуваємо в даний момент часу) і більш повільна обробка мінливих стимулів, таких, як форма і колір.

А ще такі люди схильні до імпульсивності і пошуку гострих відчуттів. При цьому вони мають стійкий світогляд, який дуже складно похитнути чим би то не було. Таке поєднання характеристик, на думку психологів, забезпечує схвалення насильства в підтримку тієї чи іншої політичної або релігійної ідеології. Ментальна ознака людини, схильної до екстремізму, - «суміш» консерватизму і догматизму.

Релігійність, до речі, схожа з консерватизмом, тільки має більш високий рівень поступливості. Догматизм же, в свою чергу, пов'язаний зі зниженням швидкості обробки сприймаються стимулів, про що було сказано вище. Вчені підкреслюють, що їхня робота - лише початок великого дослідження психології екстремізму, тому її підсумки можна назвати проміжними.

Новини

Популярні теми форуму

analytics