Close button

Доведено, чия працездатність нижче: "сов" або "жайворонків"

Доведено, чия працездатність нижче: "сов" або "жайворонків"

Дослідження показало, що через недосипання "сови" можуть в два рази частіше стикатися з проблемами на роботі. Крім того, у них спостерігається більш високий ризик раннього виходу на пенсію через хворобу або інвалідності, повідомляє Naked science.

Команда фінських дослідників з'ясувала, що через хронотипівхворих «сови» відчувають постійну нестачу сну. Це призводить до спроб відіспатися у вихідні і як підсумок - до порушення циркадних ритмів. А згодом викликає проблеми зі здоров'ям, погіршення когнітивних функцій і знижує продуктивність праці. Подробиці роботи опубліковані в журналі Occupational & Environmental Medicine.

Вчені використовували дані роботи Northern Finlan.d Birth Cohort 1966 роки (NFBC1966). Спочатку дослідження включало дані аналізу 12058 дітей (6169 хлопчиків та 5889 дівчаток), що народилися в Північній Фінляндії в 1966 році. Коли учасникам дослідження виповнилося по 46 років, їх опитали про трудову життя і здоров'я, а також характер сну, щоб з'ясувати природний хронотип.

Учасники оцінювали власні результати на роботі за шкалою від нуля до 10 балів. Потім вчені пов'язали отримані дані з інформацією з національних реєстрів соціального забезпечення і пенсійних виплат.

В остаточний аналіз включили 2672 чоловіків і 3159 жінок, які були офіційно працевлаштовані в 2012 році і про яких була вичерпна інформація в фінських державних реєстрах. Протягом наступних чотирьох років вчені постійно спостерігали за ними.

Частка «жайворонків», «сов» і людей з проміжним хронотипів склала відповідно 46, 10 і 44 відсотки серед чоловіків і 44, 12 і 44 відсотки серед жінок. У порівнянні з «жайворонками» у «сов» виявилися більш низькі бали по всім змінним, пов'язаним зі сном і здоров'ям. Також «сови» частіше за інших повідомляли про короткої тривалості сну і безсоння. Крім того, вони були більш схильні до того, щоб залишатися незаміжніми і безробітними.

Близько чверті чоловіків (28%) і жінок (24%), що опинилися «совами», стали менш продуктивними до 46 років. Це куди більш високий показник, ніж у «жайворонків» і володарів проміжного хронотипівхворих. Також недостатня продуктивність виявилася тісно пов'язана з підвищеним ризиком виходу на пенсію через хворобу.

Це наглядове дослідження, і воно не зможе встановити всі причини, пов'язані з проблемами зі здоров'ям і продуктивністю у «сов». Проте робота показує, що необхідно враховувати хронотип за підтримки продуктивності праці, для зміцнення здоров'я і при організаційному плануванні графіків роботи, уклали дослідники. Також важливо, щоб «сови» вели здоровий спосіб життя, досить спали і працювали в годинник, відповідні хронотипу, додали вони.

Новини

Популярні теми форуму

analytics