Close button

Величезний динозавр з Узбекистану виявився двоюрідним братом диплодока

Величезний динозавр з Узбекистану виявився двоюрідним братом диплодока

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в PLOS One, в скам'янілостях, розкопаних в Узбекистані, виявлено що раніше не ідентифікований вид динозаврів, який був в два рази більше двоповерхового автобуса. Цей гігант, який отримав назву Dzharatitanis kingi мав довжину близько 20 метрів і доводився двоюрідним братом Диплодоки - найбільше по-суті, що будь-коли жило на планеті, повідомляє Planet today.

D. kingi населяв прибережну рівнину в найзахіднішій точці азіатській суші 100 мільйонів років тому, коли континенти Землі ще були згруповані разом. У нього був хлистоподобний хвіст і довга шия, що дозволяло йому забиратися високо в дерева, щоб задовольнити свій величезний апетит.

Копчик, що належить динозавру, був викопаний міжнародною командою в свиті Біссекти в пустелі Кизилкум, відомої як «кладовище динозаврів» в Узбекистані. Дослідники говорять, що в формації Біссекти «виявлена величезна кількість в основному дисоційованому, але часто прекрасно збережених скелетних останків» хребетних.

D. kingi мав відносно невелику голову і гострі, як бритва, зуби, що дозволяють йому зривати цілі гілки з дерев. Його масивний каркас тримався на чотирьох стовпчастих опорах. Існував він в крейдяний період, який тривав від 145,5 до 65,5 мільйонів років тому.

Він являє собою не тільки новий вид, а й новий рід в уже існуючому сімействі реббахизаврид. Реббахизавриди були зауроподами - одними з найбільших істот, коли-небудь ходили по Землі. Всі попередні знахідки реббахизаврид відбуваються з вузької смуги, що тягнеться від самого півдня Південної Америки через північний схід Південної Америки і північний захід Африки до Європи, але ніколи раніше в Азії їх не знаходили.

Тому відкриття першого азіатського реббахизаврида - Dzharatitanis kingi представляє величезний інтерес для дослідників, значно розширюючи відоме поширення цієї групи на схід. До того ж, це зайвий раз підтверджує ідею про те, що всі ці континенти все ще були пов'язані в ранньому крейдяному періоді.

Новини

Популярні теми форуму

analytics