Close button

Остаточно доведено, що вбило динозаврів

Остаточно доведено, що вбило динозаврів

Дослідники вважають, що вони нарешті закрили давню справу про те, що вбило динозаврів, остаточно зв'язавши їх вимирання з астероїдом, який врізався в Землю 66 мільйонів років тому. Таке твердження вони підкріплюють ключовим доказом: астероїдної пилом, виявленого всередині ударного кратера, повідомляє Planet today.

Загибель від астероїда, а не від серії вивержень вулканів або будь-якого іншого глобального лиха, стала провідною гіпотезою з 1980-х років, коли вчені виявили астероїдну пил в геологічному шарі, співвіднесені з вимиранням динозаврів. Це відкриття намалювала апокаліптичну картину пилу від випарувався астероїда і каменів від удару, кружляють навколо планети, блокуючи сонце і викликаючи масову загибель в темній, стійкої глобальної зими - і все це перед дрейфом назад на Землю, щоб сформувати шар, збагачений астероїдом - матеріалом, який видно сьогодні.

У 1990-х роках цей зв'язок був укріплений з відкриттям ударного кратера Чиксулуб шириною 180 кілометрів під Мексиканською затокою, який має той же вік, що і шар породи. За словами вчених, нове дослідження підтверджує цю версію, виявивши астероїдну пил з відповідним хімічним відбитком в кратері в точній геологічному місці, яке відзначає час вимирання.

w6zx13809e_big.jpg

«Коло, нарешті, замкнулося», - сказав Стівен Годеріс, професор геохімії з Брюссельського університету Vrije, який очолював дослідження, опубліковане в Science Advances 24 лютого.

Це останнє дослідження, проведене в рамках місії Міжнародної програми по дослідженню океану 2016 року, що проводиться спільно з техаським університетом в Остіні, в ході якої було зібрано майже велика кількість гірської породи з кратера, похованого під морським дном. Дослідження цієї місії допомогли заповнити прогалини щодо впливу, його наслідків і відновлення життя.

Ознакою астероїдної пилу є елемент іридій, який рідко зустрічається в земній корі, але присутній на підвищених рівнях в деяких типах астероїдів. Іридієвий шип в геологічному шарі, виявлений у всьому світі, - ось звідки народилася гіпотеза астероїда. У новому дослідженні вчені виявили схожий шип в частині породи, вийнятої з кратера. У кратері шар осаду, що відклався в протягом декількох днів або років після удару, настільки товстий, що вчені змогли точно визначити вік пилу.

Пил - це все, що залишилося від астероїда шириною в 11 кілометрів, який врізався в планету мільйони років назад, викликавши вимирання 75% життя на Землі, включаючи всіх неавіанскіх динозаврів. Дослідники підрахували, що пил, піднятий в результаті удару, циркулювала в атмосфері не більше пари десятиліть, що як раз і допомагає визначити час, який тривав вимирання.

zgvfdt8nyr_big.jpg

Найвищі концентрації іридію були виявлені в 5-сантиметровій ділянці ядра породи, витягнутою з вершини пікового кільця кратера - найвищої точки в кратері, яка утворилася, коли камені відскочили, а потім впали від сили удару. Аналіз іридію проводився в лабораторіях Австрії, Бельгії, Японії і США і об'єднання результатів чотирьох незалежних лабораторій дозволяє переконатися в їх правильності.

Крім іридію, в розрізі кратера були виявлені підвищені рівні інших елементів, пов'язаних з матеріалом астероїда. Концентрація і склад цих «астероїдних елементів» нагадували вимірювання, зроблені в геологічному шарі в 52 місцях по всьому світу.

У керні та геологічному шарі також є спільні елементи, пов'язані з землею, включаючи сірчисті з'єднання. Попередні дослідження показали, що сірковмісні породи відсутні в більшій частині решти керна, незважаючи на те, що вони присутні в більших обсягах в навколишньому вапняку. Це вказує на те, що в результаті удару вихідна сірка була викинута в атмосферу, що могло погіршити погану ситуацію, посиливши глобальне похолодання і викликавши кислотні дощі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics