Close button

До цієї точки Землі найближче "селище" - МКС

До цієї точки Землі найближче "селище" - МКС

У південній частині Тихого океану знаходиться умовна точка, максимально віддалена від будь-якої ділянки суші. Найближча до неї жила "місцевість" - Міжнародна космічна станція, що знаходиться від неї на відстані всього 400 км, повідомляє Популярная механика.

Найбільш відомими полюсами є географічні: Північний і Південний - місця, в яких сходяться меридіани. Але географи визнають полюсами і інші точки.

Магнітні полюси - це умовні позначки, в яких магнітне поле Землі направлено строго під кутом 90 градусів до поверхні. Одна з цих точок лежить в Північному Льодовитому, інша - в Південному океані. Вони постійно зміщуються і, на відміну від географічних полюсів, не протилежні одна одній, оскільки магнітне поле нашої планети асиметрично.

Ще існують так звані полюси недоступності. Вони представляють інтерес в першу чергу для мандрівників, оскільки туди дійсно складно потрапити через їх віддаленості.

У пакових льодах Північного Льодовитого океану на найбільшій відстані від будь-якої суші знаходиться Північний полюс недоступності. Відстань до Північного географічного полюса складає 661 км, до мису Барроу на Алясці - 1453 км, а до найближчих островів, Елсміра і Землі Франца-Йосипа - по 1094 км.

Місцезнаходження Південного полюса недоступності точно не встановлено: їм повинна бути точка в Антарктиді, найбільш віддалена від узбережжя Південного океану, проте вчені не прийшли до єдиної думки про те, як розуміти слово «узбережжі» стосовно до цього регіону.

Континентальний полюс недоступності - місце на суші, найбільш віддалене від океанів. Це точка в Євразії, на півночі Китаю (координати 46 ° 17 'пн. Ш. 86 ° 40' східної довготи. Д). Відстань до найближчих берегових ліній - 2645 км.

Нарешті, Океанський полюс недоступності знаходиться в південній частині Тихого океану в координатах 48 ° 52 'пд. ш. 123 ° 23 'з. д. Його також називають Точкою Немо (Point Nemo) - на честь капітана з романів Жуля Верна. Це найбільш віддалене від суші місце в океані. Найближча земля, безлюдний атол Дюси, лежить в 2688 км. Обчислив цю точку інженер-дослідник Хрвойє Лукатела (Hrvoje Lukatela) в 1992 році за допомогою комп'ютерного моделювання.

nhggledl3w_big.jpg

Це настільки пустельна місцевість, що тут майже немає представників фауни: найсильніші течії дозволяють виживати тільки бактеріям. Тому багато космічні агентства, як повідомляє BBC, використовують цю ділянку океану в якості сміттєзвалища: вважається, що збиток людям і природі з такої відстані буде мінімальним. В Точці Немо вже спочиває не менше сотні відслужили своє космічних апаратів і їх деталей.

Ще одна цікава зв'язок Точки Немо з космосом - близькість до МКС: космонавтів від океанського полюса недоступності відокремлює «лише» 400 км.

Новини

Популярні теми форуму

analytics