Close button

ЗАЗ-968М відзначив ювілей

ЗАЗ-968М відзначив ювілей

24 лютого 1986 року з конвеєра зійшов ювілейний, 2,5-мільйонний автомобіль Запорізького автозаводу - модель ЗАЗ-968М, повідомляє Автоцентр.

Випуск ЗАЗ-968М почався ще в 1979 році. Вона примітна тим, що стала завершальною в історії цілого ряду українських автомобілів малого класу, які носили ім'я власне «Запорожець». Відзначимо, що цей «останній з могікан» виявився і рекордсменом-довгожителем. Він, на відміну від своїх попередників, випускався більш як півтора десятка років - 1979 го по 1994 рік.

В історії Запорізького автозаводу кінець 70-х - 80-і рр. минулого століття увійшли як час активного нарощування обсягів виробництва. У січні 1976 року завод випустив свій мільйонний автомобіль. За ним в жовтні 1982 року вийшов двохмільйонний ЗАЗ. І нарешті в червні 1989 року з конвеєра зійшов уже тримільйонний автомобіль.

unnamed-32.jpg

Відрізнити «емку» від її запорізьких попередників, машин сімейства ЗАЗ-966 і ЗАЗ-968 можна без праці. У неї гладкі боковини, начисто позбавлені колишніх ковшоподібні воздухозаборніков - «вух». Сам двигун залишався таким же, як у попередньої моделі - ЗАЗ-966А (1200 см куб., 40 к. с.). Однак по-новому організована його циркуляція повітря під капотом явно покращувала охолодження мотора.

Приємна новація з'явилася і в салоні машини. На опорі рульового вала замість Двохважеля перемикача встановили трьохважеля, більш зручний. Він дозволяв не тільки задіяти покажчики повороту, але і перемикати світло фар, активувати склоочисники і електропривод склоомивача.

101311766.jpg

Природно, що на базі «емки», як і у попередніх моделей, були створені модифікації для водіїв з обмеженими фізичними можливостями. Але раніше «інвалідки» оснащувалися малопотужними моторами в 27 к. с. - мовляв, нема чого ганяти на таких машинах. А ось тепер намітився інший підхід.

Справа в тому, що в результаті проведених ергономічних тестів виявилося: в умовах напруженого міського трафіку інвалід-водій на 40-сильною машині втомлюється на 25% менше, ніж на 27-сильною. Ось чому на трьох з чотирьох інвалідних версіях встановлювали в 40 к. с. і тільки на одній в 30 к. с.

iiaaagdp1ea-960.jpg

Потрібно сказати, що головний конструктор ЗАЗу - талановитий інженер Володимир Стешенко уважно стежив за розвитком світового автомобілебудування. Ще в 1973 році він почав розробку автомобіля за новітньою тоді схемою - передньопривідного, з фронтальним розташуванням двигуном. Однак московські чиновники з Мінавтопрому всіляко гальмували цю роботу. І багатостраждальний автомобіль ЗАЗ-1102 «Таврія» пішла в серію лише в 1987 році. Але паралельно з нею тривав випуск і полюбився народу «Запорожця» ЗАЗ-968М.

Новини

Популярні теми форуму

analytics