Close button

Зростання ВВП та інфляції в Україні: Fitch дало прогноз

Зростання ВВП та інфляції в Україні: Fitch дало прогноз

Валовий внутрішній продукт України після спаду на 4,2% у 2020 році при інфляції 5% у 2021 році збільшиться на 4,1% при зростанні інфляції до 6,9%, а у 2022 році відновлення економіки сповільниться до 3,8% за зниження інфляції до 5,3%, прогнозує міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings, повідомляє Интерфакс-Украина.

"Ми прогнозуємо зростання ВВП на 4,1% у 2021 році за рахунок приватного споживання, зростання виробництва сільськогосподарської продукції та часткового відновлення інвестицій", - йдеться e звіті агентства про підтвердження рейтингу України на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

Fitch зазначає, що друга хвиля Covid-19 була набагато серйознішою, ніж перша, але рівень смертності знижується, і агентство передбачає, що економічні обмеження залишаться незначними.

Зростання інфляції до 6,1% за підсумками січня Fitch пояснює більш високими цінами на сировинні товари та енергоносії, ослабленням гривні і підвищенням мінімальної заробітної плати на 20%. За його прогнозами, Нацбанк відреагує на збільшення інфляції підвищенням облікової ставки на 100 базисних пунктів - до 7%. Агентство додає, що зміна минулого року глави НБУ і низки його заступників збільшила ризик погіршення ситуації в результаті більш м'якої грошово-кредитної політики, ніж передбачалося у попередньому прогнозі.

Fitch очікує поступової бюджетної консолідації у 2021-2022 роках, зокрема, скорочення дефіциту держбюджету з 5,5% ВВП у 2020 році до 5,1% ВВП у 2021 році і 3,7% ВВП у 2022 році, проте це залежатиме від наявності фінансування і ступеня участі МВФ.

Згідно з прогнозами агентства, після зростання прямого держборгу України в 2020 році на 11,2 процентних пункту (п.п.) - до 55,6% ВВП (62,8% з урахуванням держгарантій), він стабілізується на рівні 54% ВВП у 2021-2022 рр. Fitch додає, що за показниками держборгу Україна відповідає середнім значенням для країн з рейтингом "B".

Стосовно платіжного балансу агентство зазначає, що Україна виявилася стійкою до шоку, викликаного коронавірусом, а її міжнародні резерви збільшилися до $ 28,8 млрд у січні 2021 року зі $ 27,0 млрд у лютому 2020 року.

"Дуже значне поліпшення умов торгівлі, різке скорочення імпорту і статистичні зміни...призвели до збільшення сальдо рахунку поточних операцій у 2020 році на 7 п.п. до профіциту в 4,4% ВВП, компенсуючи відтік капіталу з приватного сектора", - йдеться у звіті.

Згідно з ним, у 2021 році Україна повернеться до дефіциту рахунку поточних операцій, однак у розмірі всього 0,3% ВВП, який збільшиться до 1,2% у 2022 році через відновлення внутрішнього попиту і менш сприятливих умов торгівлі, але це буде більш ніж компенсовано більш високим припливом прямих і портфельних іноземних інвестицій, а також депозитів в іноземній валюті.

Щодо співпраці з МВФ, Fitch вважає, що існує значний ризик для завершення програми stand by, зокрема, буде проблематичним ухвалення парламентом законодавства про боротьбу з корупцією і судову реформу. На думку агентства, скасування грудневого тимчасового обмеження цін на газ, ще однієї вимоги програми, більш реалістичне.

Новини

Популярні теми форуму

analytics