Close button

Ціни на продукти зростають: чого чекати далі

Ціни на продукти зростають: чого чекати далі

Перші два місяці цього року боляче вдарили по гаманцях. Середній чек українця, який приходить в магазин за овочами, фруктами, м'ясом, яйцями, ковбасними виробами, крупами і молочко, виріс на чверть, підрахували експерти, повідомляє Вести.

Найбільше зросла вартість яєць, які сьогодні стоять близько 40 грн. За літр рослинної олії вже потрібно викласти 60 грн, але виробники продають його за 50 грн, зменшивши обсяг. Не тішить і вартість цукру, який з літа подорожчав на 50%, зросла в ціні на 20% борошно, а макарони, крупи, молочка та м'ясо - на 10%. Постійно по трішки дорожчає хліб, а борщовий набір, який в минулому році значно подешевшав, додав в ціні 10%.

Нестабільні яйця і прорахунок із гречкою

"Основна частина продуктів буде дорожчати в рамках тієї інфляції, яка закладена в бюджеті - 7,3%. За січень ми вже побачили середнє подорожчання на 1,3%, в лютому - приблизно стільки ж. Значить, до кінця року вартість більшості продуктів виросте на 6%. При цьому будуть продукти, які подорожчають набагато більше. Найпомітніше будуть коливатися ціни на курячі яйця. Зараз їх вартість висока, але очікується, що в березні піде вниз, влітку взагалі впаде, а восени знову підніметься. І це залежить не від сезонності, а від того, що виробники в період великого попиту продають яйця за високою ціною, а потім, коли попит падає, знижують ціну. Сьогодні попит на яйця вже досить низький через високу ціну ", - пояснює глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, молочні продукти за рік подорожчають на 9%. На ринку з'явилися великі гравці, які виробляють молоко високої якості, і вони кажуть, що з кожним роком ситуація вирівнюється і дефіциту сировини все менше.

"Що стосується соняшникової олії, то в цьому році його ціна піднялася через неврожай соняшнику. У інших країнах соняшникову олію не так вживають, як ми, і нам нема звідки його імпортувати. Росія через такі ж проблеми його не експортує. Тут варіант - переходити на інше масло: кукурудзяне, наприклад. Кукурудзи у нас багато, головне - почати вирощувати відповідний сорт і налагодити виробництво масла. і як тільки почнуть виробляти більше кукурудзяної олії, тоді його ціна буде низька і воно витіснить соняшникова. Ціна гречки зросла тільки тому, що її перестали імпортувати з Росії, а інші країни її не вирощують у великій кількості, ми теж прорахувалися з посівами ", - відзначає Олексій Дорошенко.

До Великодня - зростання цін?

Зате є хороші новини. Директор Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко впевнений, що до нового врожаю ціна на борщовий набір не виросте. Мовляв, все, що могло, вже подорожчало.

"У цьому році борщовий набір радує. Цібуля - по 5,50 грн, а не по 25 грн, як в минулому році, і вона не буде дорожчати. У цьому зимовому сезоні її навіть експортують. Більш того, побудовані хороші сховища, які дозволяють з мінімальними втратами зберігати овочі. Сільгоспвиробники після торішніх потрясінь з весняним локдауном вже розуміють, як треба діяти. Плюс - відкрився доступ до фінансування, а це значить, що ранні овочі будуть на столах українців за нормальною ціною ", - говорить Федір Рибалко.

Перед Великоднем вартість продуктів не зміниться, вважає Олексій Дорошенко. Хоча прийнято вважати, що підвищений попит повинен позначитися на ціні, але у нас останні три роки перед будь-яким святом не спостерігається підвищений попит на товари. Навіть на Новий рік, запевняє Дорошенко.

Економічний експерт Олег Пендзин, навпаки, вважає, що ціни тільки починають рости. За його словами, до початку травня подорожчають практично всі продукти, особливо м'ясо, м'ясопродукти, яйця і масло. Це ж стосується і овочів, які навесні піднімаються в ціні на 100-150%.

"Не варто забувати, що в березні на 300 грн піднімуть пенсії 8 млн пенсіонерів, і вони ці гроші понесуть в магазини. А так як товару навесні менше і зберігання його збільшується в ціні, то і продукції буде менше на ринку. А коли грошей більше , а пропозицій менше - це призводить до зростання цін. Я думаю, що дешевшати не буде нічого. а ось швидше за всіх будуть дорожчати овочі, та й все інше потроху ", - підкреслює Пендзин.

Основна проблема стрибків вартості продуктів харчування, як відзначають експерти, в відсутності держрегулювання на соціальну групу товарів, від якого відмовилися кілька років тому.

"Сьогодні у нас є моніторинг цін на соціальні продукти харчування, який був запущений рік тому. Він не такий ефективний, як держрегулювання, але працює. Але якщо держрегулювання було по 32 продуктів харчування, то моніторинг - всього за дев'ятьма, і Мінекономрозвитку перелік не має права продовжувати . Більш того, я чув, що від держмоніторингу збираються взагалі відмовитися, як тільки стабілізується внутрішня ситуація. Але я вважаю, що цього робити не можна, в такому випадку зростання цін взагалі нічого стримувати не буде ", - сказав Дорошенко.

Алла Дуніна

Новини

Популярні теми форуму

analytics