Close button

Вербна неділя в 2021 році: дата і цікаві традиції свята

Вербна неділя в 2021 році: дата і цікаві традиції свята

Якого числа буде Вербна неділя в 2021 році, яке значення має свято, яке в нього історія, і що за цікаві традиції дотримуються в свято верби, дізнайтеся в нашій статті, повідомляє Сьогодні.

Великий піст - це найдовший і складний період в щорічному церковному календарі. У 2021 році він почнеться 15 березня і триватиме до 1 травня. Але навіть під час суворого Великого посту є радісні і світлі свята, одним з яких є Вербна неділя.

Дата Вербної неділі у 2021 році: як розраховується число свята

З понеділка шостий седмиці Великого посту починається Вербна неділя, яка завершується православним святом - Вербною неділею. Цей день є перехідним, тобто які не мають фіксованої дати, тому що він залежить від Великодня і настає рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового.

Отже, знаючи точну дату Пасхи, яка в нинішньому році відзначається 2 травня, можна розрахувати, якого числа буде вербну неділю-2021. Вербна неділя припадає на період з 19 по 25 квітня, а значить, Вербна неділя буде святкуватися 25 квітня.

Вербна неділя: історія і значення свята Вхід Господній в Єрусалим

Вхід Господній в Єрусалим

Вхід Господній в Єрусалим - так ще називається цей християнський свято. Згідно подій, описаних в Євангеліє, саме в цей день Ісус в'їхав на віслюку в святе місто Єрусалим. Місцеві жителі зустрічали його як рятівника пальмовими гілками і хвалебними криками "Осанна!" Таким чином, свято символізує визнання народом Ісуса Месією, а також вхід Сина Людського в Рай.

Вербну неділю: традиції і ритуали

Багато народні традиції Вербної неділі пов'язані саме з вербою. Оскільки в наших широтах не ростуть пальми, то християни замінили цей символ квітучими гілками верби, які як раз розпускають свої пухнасті нирки до середини весни.

  • Під час богослужінь у Вербну неділю в храмах освячували букетики верби.
  • Освячену вербу несли додому, і зберігали біля ікон протягом усього року як оберіг від хвороб, пристріту і інших напастей.
  • Люди вірили, що верба має чудодійну цілющу силу. У Вербну неділю навіть з'їдали кілька вербних нирок, щоб отримати здоров'я.
  • А в відварах з вербою купали дітей, щоб уберегти від хвороб.
  • Також вербовими гілочками кропили житло і домашню худобу від усяких бід.
  • Але головний ритуал, який до цих пір дотримується у Вербну неділю - шмагати вербовими гілками один одного і особливо - дітей. Вважалося, що священна верба позбавить від будь-якої хвороби.
  • У Вербну неділю дозволено послаблення посту, можна їсти рибу і пити вино.
  • А ще у Вербну неділю слід відійти від суєти, помолитися, подумати про життя і підготуватися до Страсної седмиці.

Новини

Популярні теми форуму

analytics