Close button

У Раді на порядку денному введення "нульової" декларації: деталі

У Раді на порядку денному введення "нульової" декларації: деталі

У Верховній Раді включили до порядку денного законопроект №5153 про введення "нульовий" декларації для всіх, хто хоче узаконити зароблені в тіні активи. Пропозицію розробив і подав до парламенту президент Володимир Зеленський, повідомляє Обозреватель.

Чому в Україні потрібна нульова декларація?

Більше 30% українського ВВП знаходиться в тіні, йдеться в даних Мінекономіки. І це ще позитивні прогнози, за різними оцінками ця цифра доходить до 50% всієї економіки. Приблизно 3,4 млн українців (дані Держстату) в працездатному віці офіційно ніде не працюють і не показують свої доходи.

Щоб узаконити майно і активи, які зароблені в "тіні", потрібно буде всього лише один раз подати декларацію в період з 1 липня 2021-го до 1 липня 2022. Якщо є готівка, її потрібно покласти на рахунок в банку або ж купити облігації внутрішньої держпозики (цінні папери).

Головне: карати за задекларовані "тіньові" активи не будуть. Це дозволить один раз показати свої статки, а далі жити за законом. "Нульову" декларацію підтримують і народні депутати, і представники експертного середовища. Більш того, її впровадження президент Зеленський обіцяв під час передвиборчої кампанії.

Керуючий партнер Baker Tilly Ukraine Олександр Почкун впевнений, що податкова амністія також дозволить вирішити і проблеми для бізнесу.

"Багато українських підприємств структуровані через іноземні юрисдикції. Часто це роблять не для податкової оптимізації, а для того, щоб всі суперечки проходили в іноземній юрисдикції. В цивілізованих судах відстоювати свої права простіше. Не завжди це можна зробити просто і відкрито. Це робили через дарування , номінальних директорів і так далі. Зараз власникам треба декларувати свої права володіння. і тут виникає питання можливості регуляторного тиску на декларанта", - пояснив Почкун.

Глава податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев в якості позитивного прикладу розповідає про досвід Аргентини. Там таке нововведення дозволило значно поповнити бюджет країни.

"Мені подобається історія Аргентини, де в 2016 році прийшов новий президент Маурісіо Макрі, провів амністію капіталу і закликав повернути гроші в країну. І це дозволило вивести на світ божий 117 мільярдів доларів, не тільки в грошах, але і в інших активах. Адже амністувати потрібно не тільки капітал, але скажімо, і нерухомість, яка є в Україні і за кордоном, інші цінності ", - сказав Гетьманцев.

Головні правила "нульової декларації"

Хто повинен подавати декларацію?

  • українці, які мають громадянство;
  • українці, які на момент отримання доходу мали громадянство.

Кому не можна подавати декларацію?

  • тим, хто з 2005-го заповнювали декларацію згідно з антикорупційним законодавством (крім як у випадку, якщо вони брали участь в конкурсі і програли його);
  • неповнолітнім або недієздатним.

Що потрібно декларувати?

  • будь-які активи, в тому числі рухоме і нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права.

Що не можна декларувати?

  • отримане в результаті кримінальних злочинів (крім ухилення від сплати податків);
  • готівку.

Коли потрібно подавати декларацію?

  • з 1 липня 2021-го по 1 липня 2022.

Скільки потрібно заплатити?

  • 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках України та інших активів, які перебувають (зареєстровані) в Україні;
  • 9% - валюта, на банківських рахунках та інші активи, які перебувають за кордоном, право грошової вимоги до нерезидентів;
  • 2,5% - за ОВДП, придбаним в період з 01.01.2021 по 20.06.2022 р до подачі декларації.

Що не потрібно декларувати?

  • нерухомість (квартири до 120 квадратів і будинки до 240 квадратів);
  • нежитлову нерухомість некомерційного призначення до 60 кв. м;
  • земельні ділянки в межах нормативів безоплатної приватизації;
  • один транспортний засіб, призначений для перевезення 10 осіб і більше або з об'ємом двигуна не менше 3000 куб. см або якщо середня ринкова вартість 375 МЗП, мотоцикл - 800 куб. см; літак, вертоліт, яхту, катер;
  • інші активи - сумарною вартістю не більше 400 тис. грн.

Щоб нові правила повноцінно запрацювали, в українців як мінімум має бути довіра до держави і до силовиків. Інакше показувати те, що приховували від податкової роками, не стануть. Крім того, щоб стимулювати подавати декларації, в деяких країнах після амністії також проводили кампанію з розшуку прихованих активів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics