Close button

"Найпотужніший гамма-спалах Всесвіту" породив супутник

"Найпотужніший гамма-спалах Всесвіту" породив супутник

"Неймовірно потужний гамма-спалах", який, як вважалося, сталася в стародавній галактиці GN-z11 практично відразу після Великого вибуху, виявилася всього лише відблиском від російського розгінного блоку "Бриз-М", який відпрацював своє і став космічним сміттям. До такого висновку прийшли астрономи з Польщі, які опублікували статтю в репозиторії arXiv.org, повідомляє Planet today.

Польські дослідники заявили, що у них є переконливі докази того, що "потужний гамма-спалах" в галактиці GN-z11 - це насправді відблиск розгінного блоку "Бриз-М". Цей фрагмент космічного сміття обертається навколо нашої планети по витягнутій еліптичній орбіті і блищить в сонячних променях.

Нагадаємо, в грудні 2020 астрономи із США, групу яких очолив Чжан Бін з Невадського університету в Лас-Вегасі, повідомили про дуже давній і інтенсивній спалах гамма-випромінювання. Джерелом спалаху, за словами вчених, була галактика GN-z11, яку ми спостерігаємо в тому стані, в якому вона була всього через 400 000 000 років після Великого вибуху.

Тепер астрономи під керівництвом Міхала Михайлівського з Університету Міцкевича в Познані визначили, що їх американські колеги серйозно помилилися. Як бачимо, космічне сміття, якого стає все більше на орбіті Землі, може вносити неточності в астрономічні спостереження.

Новини

Популярні теми форуму

analytics