Close button

Стволи під наглядом: кому дозволять купувати зброю

Стволи під наглядом: кому дозволять купувати зброю

Україна як і раніше залишається єдиною країною в Європі, в якій оборот вогнепальної зброї ніяк не врегульован законодавчо, повідомляє The Page.

У листопаді минулого року в парламенті зареєстрували відразу два законопроекти про обіг цивільного вогнепальної зброї.

Авторами першого законопроекту №4335 (основного) є Ігор Фріс, Олександр Федієнко і Олександр Бакумов (всі - «Слуга народу»). Цей документ був схвалений парламентським Комітетом з питань правоохоронної діяльності. Автором другого (альтернативного) законопроекту №4335-1 став Андрій Шараскін («Голос»).

Депутати пропонують ввести такі категорії зброї:

  • А - автоматичну вогнепальну зброю (автомати, кулемети);
  • В - гладкоствольну короткоствольну вогнепальну зброю (травматичне);
  • З - короткоствольна вогнепальна зброя (пістолети, крім револьверів);
  • D - довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя (гвинтівки, карабіни, рушниці);
  • Е - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбіноване вогнепальну зброю.

Законопроектом 4335 пропонується ввести посвідчення власника зброї - документ аналогічний посвідчення водія. У ньому будуть перераховані категорії зброї, яку може придбати власник документа. Крім цього, на кожну одиницю зброї пропонують ввести техпаспорт з серійним номером зброї та інформацією про власника.

Таке посвідчення зможуть отримати громадяни, які відповідають таким вимогам:

  • немає медичних протипоказань;
  • немає судимості;
  • якщо не притягувалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за статтями 130, 172, 172, 173, 173, 173, 174, 183, 184, 185, 186, 186, 187, 190-195, 203, 203, 204, 204- 204.

До покупки цивільними особами заборонено лише зброя категорії А. Крім того, для бажаючих мати зброю вводяться вікові обмеження. Купівля зброї категорії D дозволяється для осіб 18 років і старше, категорія В дозволяється після 21 року. Право на покупку зброї категорії Е передбачено тільки з 25-річного віку. Категорія С передбачає більш суворі правила. Власник повинен бути старше 28 років і обов'язковий стаж володіння іншими видами вогнепальної зброї не менше п'яти років.

Законопроектом дозволяється зберігання зброї тільки вдома і забороняється виносити його за межі квартири або будинку. Використання зброї дозволяється тільки при необхідності самооборони. Винятком з цього правила є охота в спеціалізованих угіддях і заняття стрільбою.

Ключова відмінність же альтернативного законопроекту 4335-1 полягає в тому, що крім зберігання зброї вдома дозволено його носіння і регламентується його порядок.

Легалізація вогнепальної зброї сприймається неоднозначно навіть в професійному співтоваристві. В кінці січня глава Національної поліції України Ігор Клименко сказав в інтерв'ю, що не підтримує легалізацію зброї:

«За 2020 рік ми вилучили з незаконного обігу понад 3 тис. Одиниць вогнепальної зброї. Поки ми не наведемо порядок з нелегальною зброєю, в тому числі це стосується і гранат, і вибухівки, я вважаю, що занадто рано нашим громадянам довіряти вогнепальну зброю».

Зараз у Верховній Раді йде битва: МВС лобіює законопроект, який фактично заморожує поточний стан речей, а фахівці та громадськість (представники імпортерів, виробників) зацікавлені зовсім в іншому законопроекті, розповів голова наглядової ради УАВО Георгій Учайкін.

Сам факт того, що нарешті-то в країні з'явилося відразу два законопроекти, вже варто сприймати як крок у напрямку в вірну сторону, зазначив член Асоціації правників України Владислав Грищенко.

Якщо хоча б частину з мільйонів одиниць нелегальної зброї, що знаходиться на руках у населення, буде легалізована і внесена до офіційного реєстру, то це стане серйозним проривом в боротьбі з незаконним обігом, вважає експерт.

Яким шляхом піде Верховна Рада - проголосувавши за основний проект №4335, який вимагає додаткових розробок і нормативних актів, або №4335-1, який є більш послідовним і продуманим за своєю суттю, - покаже час.

За словами Грищенка, сам факт того, що в Україні питання не просто піднімається на рівні Верховної Ради, але документи прийшли до сесійної зали, обнадіює.

Новини

Популярні теми форуму

analytics