Close button

Що таке ожиріння і зайва вага: факти від експертів

Що таке ожиріння і зайва вага: факти від експертів

4 березня в усьому світі відзначають Міжнародний день боротьби з ожирінням. Його мета – привернути увагу до проблеми, яка ще нещодавно перебувала на задвірках актуальних тем, а сьогодні набрала масштабів пандемії, повідомляє Обозреватель.

Згідно з оцінками ВООЗ, у світі проживає близько 1,9 млрд людей із зайвою вагою тіла, ще близько 650 млн мають ожиріння. Надмірна вага відзначається у 40 млн дітей віком до 5 років, у міру дорослішання ризики розвитку у них ожиріння зростають в десятки разів.

Тема ожиріння, всупереч поширеній думці, виходить далеко за рамки естетичної сфери. Це насправді гостра медико-соціальна проблема, про яку потрібно знати і пам'ятати, щоб своєчасно і правильно вживати необхідних заходів.

Головна небезпека ожиріння

Лікарка-ендокринолог з 26-річним стажем, професорка Любов Соколова розповіла про небезпеку ожиріння і його правильне лікування. Ожиріння — це захворювання, яке в повній мірі несе загрозу життю пацієнта, вимагає належної уваги і відповідального підходу до лікування. Крім того, хвороба призводить до логічних "механічних" порушень, як-от лімфовенозна недостатність, деформуючий артроз, порушення дихання і апное — стану, що загрожує розвитком специфічних змін, здатних спровокувати задуху і смерть уві сні. Додатково виникають ризики розвитку важких системних патологій. До найбільш поширених із них належать ендокринні захворювання: зміна функції статевих залоз і їх активності — у жінок, наприклад, це проявляється порушенням менструального циклу і репродуктивної функції, у чоловіків — статевою дисфункцією, — порушення рівня гормону росту, зміна балансу кортизолу, розвиток цукрового діабету другого типу.

За словами професорки Любові Соколової, у 80% пацієнтів із ожирінням присутнє порушення вуглеводного обміну. Ще одним наслідком ожиріння є дисліпідемія (порушення жирового обміну) і артеріальна гіпертензія, які сприяють прискореному розвитку атеросклерозу і серцево-судинної патології з високим ризиком виникнення інфаркту міокарда або інсульту.

Тісно пов'язані з ожирінням і онкологічні захворювання, зокрема, рак молочної залози, рак кишечника, рак аденоми простати у чоловіків і рак ендометрію у жінок.

Як бачимо, ускладнень, які провокує ожиріння, дуже багато, а їх небезпека не залишає сумнівів у необхідності невідкладного звернення до кваліфікованого фахівця за медичною допомогою.

Ожиріння чи надмірна вага: діагностика за індексом маси тіла

Багато хто плутає поняття зайва вага та ожиріння, хоча насправді вони дуже відрізняються.

Зайва вага — це надлишкове накопичення і відкладення жиру в органах і тканинах, відхилення від норми не перевищує 15%. Ожиріння ж — це серйозне хронічне захворювання, пов'язане з наявністю великої кількості надлишкового жиру в організмі, який негативно впливає на здоров'я людини.

І якщо з першим станом реально впоратися своїми силами за допомогою корекції харчування і збільшення кількості фізичних навантажень, то в другому випадку без комплексної медичної допомоги не обійтися. Щоб визначити, ожиріння чи надмірна вага турбує конкретного пацієнта, у більшості випадків достатньо вирахувати індекс маси тіла (ІМТ).

Формула така: масу тіла в кілограмах треба розділити на зріст у метрах (достатньо 1-2 знаки після коми), зведений у квадрат. ІМТ = вага - кг/ зріст*зріст – м2

Наприклад: 70 кг / (1.7м * 1,7 м) = 24,3 - отримане число і означає ІМТ людини. За цим показником визначають, чи нормальна вага у конкретної людини для її зросту.

Інтерпретація результатів:

  • IMT нижче 18,5 - недостатня маса тіла
  • IMT 18,5 — 24,9 - здоровий індекс маси тіла
  • IMT 25 — 29,9 - зайва вага
  • IMT 30 — 34,9 - ожиріння I ступеня
  • IMT 35 — 39,9 - ожиріння II ступеня
  • IMT 40 і вище - морбідне або важке ожиріння

Тобто усі показники вище 30 одиниць говорять про наявність ожиріння, далі розмежовані ступені його тяжкості, в залежності від яких складається необхідний план лікування. Що вищим є індекс, то більше негативних наслідків для організму мають ожиріння та зайва вага.

При цьому медики рекомендують не забувати, що несприятливий вплив на здоров’я може початися і у тих, хто має просто зайву вагу. Так, наукова література свідчить, що негативні наслідки для здоров'я починаються за показника ІМТ 27 і більше, тому не варто ігнорувати відхилення ІМТ від норми.

За такою ж формулою проводиться діагностика ожиріння у дітей, які переступили пубертатний період (у середньому, від 12 років). У молодшому ж віці педіатр визначає норму ваги для зросту і віку конкретної дитини за допомогою спеціальних таблиць і шкали.

Лікувати, а не ігнорувати

Першим і головним кроком у боротьбі з ожирінням експерти називають усвідомлення проблеми: ожиріння — це все ж хвороба, а не естетична особливість. Її слід не соромитися, а лікувати, звернувшись за допомогою до до сімейного лікаря або терапевта, щоб отримати направлення до ендокринолога та за необхідністю інших фахвців (гінеколога, андролога, кардіолога, дієтолога тощо).

Тільки пройшовши призначений лікарем курс терапії можна без ризиків для здоров'я стати на шлях одужання, отримати стійкий результат і гарне самопочуття. В іншому випадку є небезпека не лише даремно витратити сили і час, але і спровокувати посилення вже наявних захворювань і розвиток нових.

Ожиріння у світі. Дані ВООЗ та дослідження ACTION від компанії Ново Нордіск.

  • 39% дорослих людей у світі мають зайву вагу – це 1,9 млрд осіб
  • 13% дорослих у світі мають ожиріння – це 650 млн осіб
  • 18% дітей та підлітків від 5 до 19 років мають зайву вагу та ожиріння
  • 65% людей з ожирінням вважають ожиріння хворобою
  • 71% людей з ожирінням зверталися до лікаря з цього приводу
  • 55% з тих, хто страждає на ожиріння, мають офіційно зафіксований діагноз "ожиріння"
  • 10% це той невеликий відсоток людей з ожирінням, які змогли втратити 10% ваги та утримати досягнутий результат року й більше.

Ожиріння в Україні. Дослідження STEPS.

  • 59% українців мають зайву вагу
  • 25% українців живуть з ожирінням
  • 66% українців не вживають достатньої кількості овочів і фруктів
  • 7% українців мають підвищений рівень глюкози в крові натщесерце.

Новини

Популярні теми форуму

analytics