Close button

Зростання або зниження: що буде з квітневою ціною на газ

Зростання або зниження: що буде з квітневою ціною на газ

З ціною на газ для населення - нова інтрига. Нагадаємо: газ продається по 6,99 гривень за куб тільки до кінця березня. Що буде з цінником з 1 квітня - питання поки відкрите. І по ньому вже опрацьовуються різні варіанти, повідомляє Страна.ua.

Сьогодні на Кабміні глава Міненерго Юрій Вітренко домігся узгодження протокольного доручення для Мінекономіки. Уже за день, тобто, до 4 березня, міністерство має розробити рекомендації для "Нафтогазу" щодо допуску до газу внутрішнього видобутку всіх газівників.

На зауваження представників Мінекономіки, що часу їм відвели якось зовсім мало, Вітренко зауважив, що потрібно щось вирішувати прямо зараз, максимум, до п'ятниці. Щоб уже в березні компанії змогли купувати газ "Укргазвидобування", а в квітні він потрапив на роздрібний ринок, тобто, побутовим споживачам.

Такий розворот у газовому питанні - досить несподіваний. Адже в теорії якщо всі газівники отримають доступ до газу внутрішнього видобутку, то, по-перше, можна буде забути про формулу "Амстердам плюс", де враховуються котирування на європейських хабах і транспортування газу до України, по-друге, сам газ має подешевшати.

"Думаю, спокійно можна буде вийти на ціну до 5 тисяч гривень за тисячу кубів (зараз 6,99 - прим.) І всі при цьому зароблять", - говорить аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук.

Втім, ще не факт, що все так і буде. З одного боку, спроба Вітренко позбавити "Нафтогаз" монополії на ринку газу може виявитися банальним явищем. Раніше йшлося про те, що Юрій Юрійович зараз не в найкращих стосунках зі своїм колишнім шефом, главою НАКу Андрієм Коболєвим. І незрозуміло, чи зможе уряд у результаті змусити "Нафтогаз" поділитися газом з конкурентами, враховуючи, що НАК на сьогоднішній день - держава в державі.

Якщо ж ця формула не запрацює, то з 1 квітня країна повинна повернутися до ринкових тарифів на газ. А значить він може знову значно подорожчати.

Тарифний розворот

Нагадаємо коротенько як розвивалася історія з газом для населення. У минулому році в Україні запустили ринок газу для рядових споживачів, тобто, можна було вибирати постачальника, в тому числі, по ціннику. Але зі старту найдешевші тарифи почав пропонувати "Нафтогаз", так як тільки він мав доступ до газу внутрішнього видобутку (компанія "Укргазвидобування" входить у структуру НАК). Що дозволило "Нафтогазу" нарощувати базу побутових клієнтів.

Ще тоді газові компанії намагалися пробитися до ресурсу "Укргазвидобування", і навіть писали листа на Кабмін з вимогою забезпечити їм доступ до українського газу. Але в підсумку нічого так і не домоглися.

Ситуація на ринку загострилася з початком опалювального сезону, коли ціни на газ у Європі різко пішли вгору. За фактом вже на січень українцям запропонували газ по 10-11 гривень за куб і дорожче, і це без доставки, що спровокувало тарифні бунти по всій країні. Тільки після цього Кабмін зафіксував цінник на рівні 6,99, причому, заднім числом, з 1 січня 2021 року.

Газ за граничною ціною 6,99 гривень за куб продаватимуть українцям до кінця березня. Який цінник запропонують вже з 1 квітня - питання відкрите. За ідеєю, потрібно знову повертатися до ринку газу, за яким Україна взяла зобов'язання перед МВФ.

Кабмін зобов'язав всіх газівників сформувати річні тарифні плани. Це, нібито, має знизити тарифні ризики, адже споживач буде відразу знати, скільки йому доведеться платити протягом року.

3 березня вже під кінець Кабміну з несподіваною пропозицією виступив глава Міненерго Юрій Вітренко. Він запропонував позбавити "Нафтогаз" монопольного становища, і вже в березні почати продажі ресурсу "Укргазвидобування" всім газовим компаніям. А з квітня весь газ внутрішнього видобутку має піти на відкритий ринок і пропонуватися "за умовами," не гірше, ніж "Нафтогазу". Чи можливо це, і як нова схема може вплинути на цінник?

"Дзвінок" Коболєва

Юрій Вітренко відкрито звинуватив "Нафтогаз" в монополізації газового ринку, причому, за державний рахунок. Адже сховища з газом "Укргазвидобування" були передані НАКу безоплатно, а "Укргазвидобування" користується державними газовими свердловинами. Тобто, особливе становище НАКу, за словами Вітренко, обумовлено активами, які йому безкоштовно передало державі. І, нібито, через такого контролю ринку ціна може бути вищою за ту, яка складалася б за умови вільної конкуренції.

Цікаво, що такі "крамольні" думки Вітренко не озвучував, коли працював на керівній посаді у "Нафтогазі". І почав боротьбу з "монополістом" тільки після того, як зіпсувалися відносини з главою НАКу Коболєвим. Тому, не виключено, що нинішня боротьба за чесний ринок - один з епізодів війни Вітренко і Коболєва.

"Можна було відразу припустити, що Вітренко, закріпившись в Міненерго, спробує вибити з-під НАКу "Укргазвидобування". На сьогодні остання - чи не єдиний цінний актив "Нафтогазу" - забери його, і все посиплеться. На одних сховищах НАК багато не заробить", - говорить Корольчук.

Він також зазначає, що на сьогодні не до кінця зрозумілий механізм - як влада може змусити НАК пустити газ внутрішнього видобутку у вільний продаж.

"Повинно бути, як мінімум, постанова Кабміну з цього приводу. Та й то не факт, що воно буде виконуватися, так як "Нафтогаз" - держава в державі, нікому особливо не підпорядковується", - говорить Корольчук.

Тому не виключено, що гучні заяви Вітренко так ні до чого не призведуть.

"Питання ще й у тому, як будуть продавати газ "Укргазвидобування" - на біржі або за двосторонніми договорами. У останньому випадку можуть бути індивідуальні ціни, в залежності від обсягів, умов оплати тощо. Тобто, компанія з грошима зможе викупити газ і на півроку або навіть на рік вперед, відповідно, отримає низьку ціну. А ті, хто буде купувати мало, - вищу, тобто, рівних умов для всіх все одно не буде, але почнеться перерозподіл ринку вже не тільки під НАК, але й під кілька великих компаній, а дрібні постачальники в результаті через декілька сезонів все одно підуть", - пояснив Корольчук.

За його словами, саме зараз можуть початися "торги" за умовами, так як вже з травня компанії починають закачувати газ у сховища на наступний опалювальний сезон.

Скільки буде коштувати газ з 1 квітня

Головне питання - як зміниться ціна на газ для населення вже з 1 квітня. Тут можливі кілька варіантів.

Перший: якщо ідеї Вітренко так нічим і не закінчаться, і буде реалізовуватися схема, озвучена Кабміном - газівники запропонують річні тарифи і українці зможуть вибирати прийнятну для них фіксовану ціну. При нинішній розстановці сил на ринку, всі козирі в руках "Нафтогазу".

"Пропозиція уряду перейти на річні газові контракти - це прямий лобізм інтересів "Нафтогазу". Адже НАК залишається монополістом і контролює "Укргазвидобування", видобуваючу 75% газу в Україні. Інші компанії не зможуть конкурувати з НАКом, який "сидить" на державних коштах і державному газі. Поки що в пропозиціях по річними контрактам більше мінусів, ніж переваг. Перш за все, європейська практика не передбачає штучного, з-під палиці, переведення споживачів на річні контракти. тобто, це явно не ринковий механізм. Споживач повинен сам вирішувати - місячний або річний "пакет" йому вибрати. Такою має бути і практика українського ринку. Ще одним ризиком може стати перетворення "Нафтогазу" в чи не єдиного постачальника газу. тобто, посилення монополізму", - вважає Корольчук.

Також, якщо раптом ціна на газ в світі піде вниз, українці все одно будуть платити за фіксованим річним тарифом.

Якими будуть річні цінники, поки що сказати складно. Вони почнуть працювати з травня (на цей рахунок вже є проект розпорядження НКРЕ), тому більш точно з тарифом можна буде визначитися лише до середини квітня. Але навряд чи він буде дуже низьким, адже на цей рік прогнозується подорожчання всіх енергоресурсів. В тому числі, газу. Що напевно врахують газівники в своїх річних програмах. Тобто, цінник може бути в районі 8-10 гривень за куб без доставки.

До травня, швидше за все, будуть діяти якісь "перехідні цінники". А так як ціни на газ в Європі подешевшали (після закінчення холодів вони обвалилися на 40% і на початок березня складали менше 200 доларів за тисячу кубів), не виключено, що і в Україні "пільговий" цінник в 6,99 з 1 квітня підвищувати не будуть.

Другий варіант:

"Нафтогаз" "дотиснуть" і газ українського видобутку буде продаватися усім газовим компаніям. Як відомо, газ українського видобутку дешевий - вже з податками і маржею "Укргазвидобування" - близько 3-3,5 тисяч гривень за тисячу кубів. Тобто, можна вийти на ціну до 5 гривень за куб, і при цьому всі непогано зароблять ", - говорить Корольчук.

Якщо ж обмежити рентабельність "Укргазвидобування" запропонованими 30%, то ціна для населення взагалі буде 3 гривні за куб (без доставки). Правда для цього потрібно скасувати так звану "формулу імпортного паритету", по якій ціна на внутрішньому ринку повинна бути приблизно такою ж, як в Європі.

"Підписуючи угоду про Асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання дотримуватися правила імпортного паритету при ціноутворенні. Тому той же НАК, фактично монопольно розпоряджаючись газом внутрішнього видобутку, не знижував цінник для споживачів, як, власне, не робили цього приватні добувачі, які у нас теж є . Так що нічого не зміниться навіть якщо до українського газу допустять всіх - просто газівники будуть заробляти більше", - говорить глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев зазначив, що в ціноутворенні цілком реально врахувати дешевий газ внутрішнього видобутку, але потрібно змінити методику, для чого цілком достатньо постанови Кабміну.

Новини

Популярні теми форуму

analytics