Close button

З космосу виявили стародавній порт Венеції

З космосу виявили стародавній порт Венеції

Виявлені на супутникових знімках обриси молу на півночі Венеціанської лагуни виявилися залишками портових споруд стародавнього міста Альтін, повідомляє Наука и жизнь.

Геофізичне вивчення Венеціанської лагуни ведеться вже більше десятиліття. За цей час зібрано великі колекції знахідок і кернів, проведений радіометричний аналіз виявлених дерев'яних конструкцій. Дані доповнюються результатами аеро- і супутникової фотозйомки, підводних досліджень. Зібрана інформація допомагає у вивченні історії регіону та характеру осідання лагуни.

Фахівці з університету Ка Фоскарі у Венеції просунулися в реконструкції території порту стародавнього міста Альтін в північній частині лагуни. Дослідження, проведені командою професора морської археології Карло Бельтрама, підтвердили отримані раніше дані зі супутникових фотографій, на яких у 2009 році виявили обриси древнього молу.

Магниторазведка дозволила виявити невідомі і не відобразилися на аерофотознімках споруди навколо дока. Крім того, уточнено вік портових конструкцій - епоха Римської імперії, початок I тисячоліття нашої ери.

Стародавнє місто Альтін (Altinum) був поселенням італіків-венетов, яке до римлян служило місцем перетину торговельних водних шляхів. Античний історик Страбон згадував, що в дорімской час тут було широко поширене конярство. Включення Альтін в орбіту інтересу Римської республіки відзначено великими перетвореннями як навколо міста, так і в ньому самому, в зв'язку з чим його торгове значення тільки зросла. До кінця I століття жителі міста вже отримали римське громадянство і всі належні з цим статусом права.

У наступні століття місто продовжувало розвиватися і процвітати. У IV столітті Альтін став центром єпископства і був сильно зруйнований в 452 році військами гунів під проводом Аттіли. Жителі міста бігли на Торчелло і інші острови північного узбережжя Венеціанської лагуни.

У 2009 році фахівці з університетів Падуї і Феррари склали карту невидимого тепер міста. Для цього посушливим літом 2007 року були зроблені аерофотознімки в інфрачервоному діапазоні сотні гектарів сільськогосподарської території над місцем, де колись розташовувався Альтін. Виявилося, що ділянки посівів кукурудзи та сої десь темніше, а десь світліше, тобто, десь вологи для рослин було більше, а десь доступу до неї заважали руїни. Завдавши дані на карту, вчені визначили розташування багатьох міських будівель і вулиць.

Та ж команда досліджень вже в 2015 році повідомила результати нової геофізичної розвідки давнього Альтін, уточнивши відомості попередньої роботи. Вся ця інформація лягла в основу реконструкції топографії міста.

Новини

Популярні теми форуму

analytics