Close button

Законопроект про націоналізацію "Мотор-Січ" буде внесений в Раду

Законопроект про націоналізацію "Мотор-Січ" буде внесений в Раду

Законопроект про націоналізацію АТ "Мотор Січ" буде внесений до Верховної Ради на цьому або наступному тижні, повідомив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в коментарі телеканалу "Прямий", повідомляє Интерфакс-Украина.

"Ви знаєте, що там наклали санкції проти китайських компаній, і це питання обороноздатності для того, щоб врегулювати правовий статус компанії", - сказав він.

Арахамія підкреслив, що зараз у "Мотор Січ" повністю невизначений стан, тоді як це містоутворююче підприємство і на ньому працюють "десятки тисяч людей", які звертаються до профільного комітету парламенту і просять визначити його статус і майбутнє.

Відносно можливої реакції на націоналізацію китайських інвесторів Арахамія сказав, що необхідно проводити переговори з китайською стороною.

Як повідомлялося, китайські інвестори ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їх інвестиції, а також порушила інші їх права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських інвесторів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper та Bird&Bird. Радником з питань українського права в міжнародному арбітражі буде виступати компанія Arzinger.

За даними джерела в уряді, в даний час близько 75% акцій "Мотор Січ" вже належить групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій виступає заставою по фінансуванню, наданому, в тому числі, China Development Bank.

На початку серпня 2020 року Beijing Xinwei повідомила, що відмовилося від спроби отримати дозвіл на покупку "Мотор Січ" спільно з держконцерном "Укроборонпром", і тепер її новим партнером виступає DCH Олександра Ярославського. Компанії вже чотири рази подавали заяви в АМКУ, останній раз - в грудні минулого року, проте безрезультатно.

Чергова спроба провести збори акціонерів 31 січня цього року знову завершилася невдало через арешт акцій за ініціативою Служби безпеки України, який був накладений в 2017 році на 41% акцій, а потім в 2018 році розширено на всі акції компанії.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2016 року по теперішній час невстановлені особи з числа нинішніх і колишніх посадовців і кінцевих бенефіціарів власників "Мотор Січі", діючи за попередньою змовою між собою з метою ослаблення держави шляхом руйнування зазначеного підприємства (...), здійснили ряд угод купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи і виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації і знищення", - сказано в ухвалі суду від 7 вересня 2017 року.

Президент України Володимир Зеленський за рішенням Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) 29 січня 2021 року ввів санкції відносно громадянина Китаю Ван Цзина і пов'язаних з ним Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd; Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd (обидві - Пекін); Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) і Hong Kong Skyrizon Holdings Limited (Гонконг), які намагаються в останні роки реалізувати в Україні права акціонерів ПАТ "Мотор-Січ". У зв'язку з цим Китай направив ноту Міністерству закордонних справ України.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту в Києві в кінці серпня 2019 року колишній на той момент радником президента США з питань безпеки Джон Болтон. В кінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову угоду щодо залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продано китайському покупцеві. Це питання також порушувалося під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Біга в кінці серпня.

ПАТ "Мотор Січ" - один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics