Close button

Український ринок покине ще один банк

Український ринок покине ще один банк

З 1 липня припиняє банківську діяльність ПАТ "Розрахунковий центр" по обслуговуванню договорів на фінансових ринках, повідомляє UBR.

Про це сказано на сайті фінустанови.

Повідомляється, що ПАТ "Розрахунковий центр" по обслуговуванню договорів на фінансових ринках є банківською установою, що здійснює клірингову діяльність, тому зміни законодавства вимагають відповідних змін в його діяльності.

У зв'язку з вступом в силу закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів" №738-IX від 19.06.2020 передбачено нові правила здійснення клірингової діяльності, якими вона відокремлена від банківської з 1 липня 2021 року.

Позачерговими загальними зборами акціонерів, яке було проведено 3 лютого, прийнято рішення про припинення здійснення фінустановою банківської діяльності без припинення юридичної особи та затвердження відповідного плану (19 лютого 2021-го НБУ його погодив).

У зв'язку з цим з 1 липня цього року "Розрахунковий центр" припиняє надання послуг з банківської ліцензії і не буде мати права виконувати банківські операції передбачені статтею 47 закону "Про банки і банківську діяльність", зокрема щодо відкриття та ведення поточних та кореспондентських рахунків.

Попереджається, що до 30 червня будуть здійснюватися заходи щодо повернення клієнтам коштів, розміщених на поточних та кореспондентських рахунках, і закриття всіх поточних і кореспондентських рахунків клієнтів.

Про терміни і порядок дій клієнтів по поверненню залишків коштів клієнтів, закриття їх поточних і кореспондентських рахунків та розірвання договорів, на підставі яких здійснюється обслуговування рахунків, повідомлять додатково.

Повідомляється, що з 1 липня "Розрахунковий центр" буде здійснювати професійну діяльність на ринках капіталу - клірингову діяльність за визначенням зобов'язань і клірингову діяльність центрального контрагента по операціях з цінними паперами як небанківська фінансова установа.

Нагадаємо, у другому півріччі 2020 року вперше за три роки ринок покинули банк "Місто" і Аркада ".

Новини

Популярні теми форуму

analytics