Close button

Нова хвиля санкцій США: Держоблігації Росії впали

Нова хвиля санкцій США: Держоблігації Росії впали

Жорсткішання санкційної риторики Заходу прокатило ринок російського держборгу на «американських гірках», повідомляє Finanz.ru.

Через день після рекордного за чотири місяці зростання ціни боргових паперів уряду РФ обвалилися на максимальну за півроку величину після того, як Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що Лондон і Вашингтон розглядають додаткові санкції проти Росії.

За даними агентства, під ударом можуть опинитися російські олігархи, а також суверенний борг, за умови що Кремль відмовиться допускати інспекторів на об'єкти хімічної зброї та знову порушить міжнародні норми, що забороняють його застосування.

Хоча заборона на операції з російським боргом розглядається як крайній сценарій, а його введення Джо Байден має намір координувати з ЄС (який навряд чи підтримає таку міру), страх перед санкціями вдарив по ринку ОФЗ, який намагається оговтатися від розпродажу на початку року.

У першу годину торгів на МосБіржi індекс RGBI, що відслідковує ціни облігацій федеральної позики, здав усе показане напередодні зростання, просідаючи на 0,59% - максимально з 17 серпня.

На 12.47 по за Києвом 6-річні ОФЗ 26207 дешевшають на 0,62%, 10-річні ОФЗ 26218 - на 0,63%, а 19-річні ОФЗ 26230 втрачають в ціні 1%. Прибутковості цих випусків зросли до 6,38%, 6,73% і 6,94% відповідно.

«Можливість введення санкцій на ОФЗ присутній серед опцій давно», - нагадує директор з інвестицій ІК «Локо-Інвест» Дмитро Польовий.

США розглядали такі санкції ще в 2017 році, але відмовилися від них при адміністрації Дональда Трампа. У 2018-му в конгрес було внесено не менше шести законопроектів, які забороняли б американським інвесторам тримати російські папери. Але жоден з них не дійшов до голосування.

Хоча історія не нова, явний сигнал про можливість жорстких заходів буде, ймовірно, стримувати подальше відновлення ринку до прояснення ситуації, зазначає Польовий.

Рубль стоїчно переносить загрозу, яка в гіршому випадку породить відтік капіталу з Росії на 42 млрд доларів - стільки, за оцінкою ЦБ, нерезиденти тримають в рублевих паперах Мінфіну.

На вечірніх торгах у четвер курс долару підскакував на рубль, але далі рушити на зміг. На 13.55 мск п'ятниці угоди з розрахунком завтра проходять на валютному ринку по 74,62 рубля за долар (-0,11%) і 89,06 рубля за євро (-0,43%).

Рубль підтримує нафта, яка дорожчає, а також той факт, що санкції заявлені як екстремальна міра і будуть введені при повторному порушенні заборони на застосування хімічної зброї, вказує президент ІГ «Московські партнери» Євген Коган.

Крім того, небезпека вкладень в Росію - не новина для інвесторів.

«Наш держборг давно токсичний, і той, хто в ньому сидить або купує, давно все для себе вирiшив», - зазначає Коган.

Новини

Популярні теми форуму

analytics