Close button

Точка беззбитковості: що це і як розрахувати

Точка беззбитковості: що це і як розрахувати

Одне з головних питань, яке хвилює бізнесменів - коли створена ним справа почне приносити прибуток. Підрахувати це дозволить показник "точки беззбитковості". З його допомогою можна дізнатися, скільки товару потрібно продати, перш ніж окупляться вкладені витрати, повідомляє Деловая столица.

Що таке точка беззбитковості

Точка беззбитковості (англ. Break-even point) - обсяг виробництва і реалізації продукції, при якому доходи компенсують витрати, а при випуску та продажу кожної наступної одиниці товару підприємство починає отримувати прибуток. Іншими словами, точка беззбитковості - це момент, коли обсяг виручки наздоганяє обсяг витрат, і в цій точці підприємство "виходить в нуль".

Точка беззбитковості визначається в одиницях продукції або в грошовому вираженні. Її ще називають порогом рентабельності, критичною точкою або CVP-точкою.

Для чого потрібно знати точку беззбитковості

Цей показник дозволяє зрозуміти, скільки одиниць товару потрібно продати або яку суму виручки отримати, щоб ваше підприємство стало приносити прибуток. Також точка беззбитковості дає можливість визначити мінімальний рівень виручки, нижче якого виробництво просто не окупиться. Тому є сенс спробувати розрахувати цей показник її ще до того, як запускати бізнес.

Ще точка беззбитковості дозволяє визначити, наскільки треба збільшити обсяг продажів, нижче якої ціни не буде продане, яка вартість товарів і послуг оптимальна, щоб дохід зростав.

На точку беззбитковості зверне увагу інвестор або кредитор, якщо ви захочете привернути його в свій бізнес.

Формули беззбитковості

Точку беззбитковості можна розрахувати в грошовому вираженні - тобто яку суму потрібно отримати від продажу продукції, щоб вийти в нуль і далі в прибуток:

ТВД = (В х З пост) / (В - З змiн)

де:

ТВД - точка беззбитковості в грошовому вираженні;

В - виручка від продажів;

З пост - постійні витрати;

З змiн - змінні витрати.

Точку беззбитковості можна порахувати і в натуральному вираженні, тобто - в одиницях продукції:

ТБН = З змiн / (Ц - Зсз)

де:

ТБН - точка беззбитковості в натуральному вираженні;

З змiн - змінні витрати;

Ц - ціна за одиницю продукції;

Зсз - середні змінні витрати на одиницю продукції.

При цьому не потрібно плутати точку беззбитковості з точкою окупності, яка розраховується для визначення часу, коли доходи перевищать витрати. Це практично та ж точка беззбитковості, але визначається не в одиницях проданого товару або в обсязі виручки, а в місцях або роках.

Приклади розрахунку точки беззбитковості

Припустимо ви хочете відкрити виробництво пончиків і плануєте продавати не менше 500 штук в день, 30 днів на місяць за ціною 10 грн за 1 шт. Сумарно місячна виручка очікується на рівні 150 тис. грн.

При цьому ви підрахували, що витрати на інгредієнти на один пончик і їх упаковку складе всього лише 4 грн. Це будуть змінні витрати, які можуть змінюватися в залежності від кількості проданих одиниць товару.

А в постійні витрати вносяться ті витрати, що не залежать від успішності продажів: наприклад, оренда приміщення - 5 тис. грн на місяць, оплата комунальних послуг - 2 тис. грн, зарплати персоналу - 20 тис. грн, податки - 10 тис. грн (можуть і залежати від продажів, але припустимо, що в даному випадку немає), а також інші витрати - 2 тис. грн. Всього постійні витрати складуть 39 тис. грн.

Підставивши значення в першу формулу, отримаємо точку беззбитковості в грошовому вираженні: вам потрібно продати пончиків на 65 тис. грн, щоб виробництво вийшло "в нуль". Нескладно помітити, що такий бізнес при заданих параметрах пройде точку беззбитковості вже в перший місяць роботи.

Щоб підрахувати точку беззбитковості в натуральному вираженні, потрібно змінні витрати (4 грн на одному пончике, помножені на кількість продажів - 15 тис. шт. В місяць) поділити на різницю між ціною продажу і середніми витратами на одиницю продукції (10 грн - 4 грн) . Отримуємо, що потрібно продати 10 тис. пампушок, щоб при цих умовах бізнес вийшов на точку беззбитковості.

Запас міцності

Використовуючи точку беззбитковості, можна також порахувати похідний показник - запас міцності. Він дозволить визначити, наскільки можна знизити продажу (наприклад, поза сезоном) без ризику зазнати збитків.

Він вираховується за простою формулою:

Запас міцності = обсяг реалізації - точка беззбитковості

Якщо в місяць продається пончиків на 150 тис. грн, а точка беззбитковості становить 65 тис. грн, то запас міцності складе 85 тис. грн. Це означає, що навіть якщо в місяць продажі впадуть на 85 тис. грн (або на 8,5 тис. пампушок), то підприємство все одно буде працювати "в нуль". Якщо ж продажі впадуть ще більше, воно перестане бути рентабельним.

Олександр Суков

Новини

Популярні теми форуму

analytics