Close button

Жири: найповніший гайд

Жири: найповніший гайд

Ще на початку минулого століття лікарі і вчені попереджали, що брак тваринних жирів у дітей може викликати певні проблеми зі здоров'ям. Симптомами дефіциту жирів можуть бути хронічна втома, нервозність, проблеми з апетитом, знемоги і неправильна постава, повідомляє Econet.

У минулому столітті люди думали, що голод виникав в результаті дефіциту жирів, сучасна людина знає, що почуття голоду викликано низьким рівнем цукру в крові. Людство сьогодні зіткнулося з проблемою ожиріння, при цьому люди, які стикаються з цією недугою, одночасно страждають від постійного відчуття голоду. Бажання є виникає через те, що в організм потрапляє мала кількість необхідних поживних компонентів, особливо мова йде про жирах.

Яку функцію виконують традиційні жири в організмі людини

Багатьом людям відомо, що після споживання жирів кількість цукру в крові не підвищиться. Стабільність жирів в організмі часто є до тих фактором. Жири входять до складу будь-якої клітини нашого організму і стабільні жири необхідні для того, щоб інсулінові рецептори функціонували без перебоїв. Рецептори розташовані на поверхні мембран клітин. Якщо інсулінові рецептори пошкоджуються, то почне розвиватися метаболічний синдром. В результаті людина почне страждати такими недугами як ожиріння, атеросклероз, діабет, подагра та інші.

Люди, які страждають ожирінням, бояться жирів, а всьому виною телебачення і ЗМІ, які вбивають їм в голови різні страшилки. Для того щоб не виникало проблем зі здоров'ям, треба знати, які бувають жири. Деякі з них приносять користь, а інших треба уникати.

Жири: найповніший гайд

Якщо повернутися в давні часи, то можна помітити, що наші предки не страждали ожирінням. Мало хто знав про таку хворобу як цукровий діабет, а це значить, що люди харчувалися правильно. Ми нехтуємо багатьма корисними продуктами, наприклад, мало хто вживає оливкову олію.

Ми знаємо, що виробництво масла з оливок почалося в південних країнах, але мало кому відомий факт, що північні народи добували цей продукт з морської безодні. Точніше масло робили з риб'ячого жиру і за складом воно практично нічим не відрізнялося від оливкового. Різниця полягає в тому, що масло, що отримується з риби, є мононенасиченим, але для організму воно так само корисно. З цією рибою знайоме більшість людей, адже мова йде про корюшці. З неї жителі північних країн навіть робили свічки, так як вона на 20% складається з жиру, і якщо її висушити, вона непогано горить. Північні народи навіть вели торгівлю з людьми з глибини материка і міняли рибу і її жир на всілякі товари.

Корисні продукти, що містять жири

Ми вже згадали про корисність оливкової олії, але від його якості також залежить багато чого. Гарне оливкова олія повинна мати напіврідку форму, але при звичайній температурі в будинку воно повністю стає рідким. Якщо помістити його в холодильник, воно повинно замерзнути. Якщо масло в холоді Герасимчука в'язким і не набуло каламутного відтінку, то, значить, воно поганої якості.

До розряду мононенасичених жирів, крім оливкової олії і корюшки, можна віднести і інші продукти, наприклад авокадо, горіх пекан і макадамію. Варто знати, що мононенасичені жири є стабільними не тільки в складі цих продуктів, але і всередині людського організму. Проблема сучасної людини полягає в тому, що він боїться саме цих жирів. Ці жири звинувачують в тому, що вони є причиною розвитку атеросклерозу, хоча така заява є безпідставною.

Для того щоб краще зрозуміти, які жири приносять більше користі для організму, можна вивчити раціон примітивних культур. Північні народи відомі тим, що більшу частину свого життя займаються мисливським промислом. Продукт під назвою «ппемікан» для мандрівників і мисливців був одним з кращих засобів виживання. Цей продукт також готували північні індіанці, і вони завжди брали його з собою. Продукт являє собою в'ялене м'ясо, загорнуте великим шаром жиру.

Яскравим представником сучасних твердих жирів вважається вершкове масло або його модифікації, топлений продукт або ДХІ. Масло, зроблене з молока корів, які пасуться на пасовищах, є найбільш корисним.

У раціон народів Африки, Південної Америки і островів Тихого Океану входило кокосове молоко. Європейці, які прибували до країн, де мешкають ці народи, дивувалися, яка гарна і здорова постава була у жителів племені. Їх статура можна було назвати досконалим, а зуби були міцними і рівними. Жителі островів практично не страждали якимись хронічними захворюваннями і були сильні фізично. У міру того як острова ставали колоніями, європейці також стали ввозити в ці країни свої продукти. Аборигени отримали разом з продуктами і хвороби європейців. Дикуни почали страждати ожирінням, діабетом, атеросклерозом і деякі стали жертвами ракових захворювань. Варто звернути увагу на те, що кокосове масло містить тверді жири, і якби вони були настільки шкідливими, то європейці не знайшли б на островах нікого живого.

У висновку можна зробити висновок, що тверді, а також мононенасичені жири цінні тим, що вони стійкі до прогорканию як зовні організму, так і всередині його. Дана властивість допомагає запобігти пошкодженню клітинних мембран, а значить, не виникне проблем з виробленням інсуліну.

Жири: найповніший гайд

Небезпечні жири

Ця тема слабо висвітлена в сучасній літературі, мабуть в силу її складності деякі автори вирішуються за неї взятися. Однак розібратися в ній необхідно, так як чіткі уявлення про небезпечні жирах допоможуть захистити ваше серце і унеможливлять розвиток так званих хвороб цивілізації.

Хочеться відзначити, що зарахування твердих / сатурірованних жирів до розряду небезпечних - велике заблужденіе.В насправді, підвищений вміст в крові людини сатурірованних жирів, як правило, супроводжує атеросклерозу коронарних артерій. Однак це не означає, що причина хвороби саме в них!

Спробуємо розібратися, чому взагалі вони з'являються в крові. Виявляється, зовсім не з продуктів їх містять. Однозначно, ні. Причина в тому, що це наша печінка, розщеплюючи вуглеводи, перетворює їх в жири. Результатом цих реакцій є утворення ліпопротеїдів низької щільності, що володіють атерогенними властивостями. Виникнення цих ліпідних плям пов'язують з проявами патогенезу атеросклерозу.

Очевидно, що в здоровому організмі цього не відбувається. Але що провокує інсулінорезистентність? Багато хто скаже, що це рафіновані вуглеводи, і, природно, фруктоза / цукор. Так, але не вони одні. Винні в цьому також найнебезпечніші в нашому організмі нестабільні жири, а саме до числа належить велика частина рослинних масел.

Завдяки новітнім дослідженням виявлено причинно-наслідковий залежність захворювань серця з нашими улюбленими рослинними оліями. Даний факт ще маловідомий. Але поки не пізно, людям схильним до серцевих патологій слід внести відповідні поправки в свій раціон. Чим скоріше, тим краще. Тим більше що по телебаченню публічні люди заявляють, що вони регулярно вживають в їжу олію, яке вважають корисним. Таким людям слід терміново поміняти свого особистого лікаря!

Чим шкідливі рослинні масла?

Необхідно окремо розглянути властивості рослинних масел, по суті, є постачальниками поліненасичених жирних кислот, скорочено ПНЖК. Говорячи більш точно, мова йде про Омезі-3 і 6. Слід зазначити, що на відміну від високоякісному оливковій олії, інші рослинні масла залишаються рідкими не тільки при нормальній температурі приміщення, але і в умовах охлажденія.ПНЖ кислоти небезпечні своєю схильністю до окислення! В умовах кімнатної температури під впливом світла їх структура порушується.

Стійкість до окислення у ПНЖК дуже низька, особливо у Омеги-3. Тоді як сатурірованних жири лідирують за цим показником. Лише трохи нижче цей індекс для жирів мононенасищенних.Іменно рослинні масла поставляють в організм вільних радикалів, які поширюються по істині лавиноподібно. У слід за однієї окислюється молекулою процес перекидається на поруч стоять молекули ПНЖК. Відповідно, для гальмування цього процесу потрібно досить багато антиоксидантів. Адже окислення поліненасичених жирних кислот незмінно веде до порушення ДНК-структури, її мутації, внаслідок утворення токсичних альдегідів.

При цьому також порушується холестерин, зважаючи на окислення ЛПНЩ, а самі окислюються ліпопротеїди, як відомо основні чинники виникнення атеросклерозу. Найбільше число вільних радикалів відтворюються Омегою-3.

Надмірна кількість Омега-6 і Омега-3 викликає пошкодження печінки, особливо спільно з алкогольними напоями, а також фруктозою. Процес цей має той же самий механізм, званий окислювальним стресом, а підтвердженням цього велика кількість незалежних експериментів, проведених на різних породах тварин. В ході цих експериментів також було встановлено захисний вплив сатурірованних жирів на клітини печінки.

У цих дослідженнях порівнювалися ефекти впливу риб'ячого жиру, багатого Омегою-3, а також кукурудзяної олії постачальника Омеги-6 і позитивних ефектів сатурірованних жирів, для поставки яких вибрали масла: натуральне вершкове, пальмова і кокосова, а також натуральний яловичий жир. Кінцеві підсумки цих спостережень були аналогічними.

З вищевикладеного матеріалу випливають важливі висновки:

  • Велика кількість сатурірованних жирів натурального походження - це запорука здорових клітин печінки.
  • Часте вживання спиртних напоїв і / або багато цукру в раціоні, призводять в поєднанні омега-3 і 6 до ураження печінки і розвитку метаболічного синдрому.

Ось ще один важливий момент: в тих країнах, в раціонах яких є найбільша кількість Омеги-6, зафіксований підвищений рівень самогубств. Зокрема це стосується США. На жаль, по Росії такої статистики не знайшлося. Однак простежується небезпечна залежність: число самогубств в нашій країні збільшувалася на тлі зростання продажів рослинних масел і в першу чергу дешевих.

ПНЖ кислоти небезпечні для щитовидки!

Відзначимо три основні причини такого висновку:

  • Рослинними оліями блокуються сигнали від центральної нервової системи, адресовані щитовидній залозі попереджають її про виділення гормонів в кров.
  • ПНЖ кислоти утворюють блоки безпосередньо по шляху транспорту гормонів в напрямку клітин людського організму.
  • Блокуються на клітинному рівні відповідні сигнали на гормони.

В останні півстоліття відмічено триразове зростання споживання населенням рослинних масел. Таким чином, стає зрозуміло, чому серед корінного населення колоніальних країн захворювання атеросклерозом також зросла в три рази за якихось десять років!

Збільшення в раціоні людини рослинних масел є однією з основних причин загрозливих масштабів зростання серед населення планети ожиріння, а також інших патологій, які називаються хворобами цивілізації. До них відносяться такі страшні недуги як: неалкогольні ожиріння печінки, алергічні реакції на різні речовини, ментальні відхилення, атеросклероз, рак, порушення травної системи і ін.

Як компенсувати незамінність ПНЖ кислот?

Це цілком законне питання, на який необхідно дати грунтовну відповідь. Доктор з Альбукерке (штат Нью-Мексико) Michael Eades в своєму знаменитому телевізійному інтерв'ю для каналу Fox News повідав про те, що популярна в Америці гіпотеза про причинно-наслідкового зв'язку між так званими хворобами цивілізації і фактів зростання продажів рослинних масел превалює над вуглеводно-інсулінової теорією.

Однак, швидше за все, дві дані теорії одна іншу доповнюють. При цьому свого роду мостом, їх сполучною стає інсулінорезистентність. Найновітніші досліди доводять зв'язок останньої аномалії з кількісним і якісним змістом кислот безпосередньо мембранами людських клеток.Непоправімий шкоду здоров'ю, що викликається рослинними оліями обумовлений загрозливою нестабільністю Омеги-3 і 6, які є фактично незамінними жирними кислотами, назвемо їх НЖК. Виникнення радикалів провокує окислювальний стрес.

Доказом цьому служать лабораторні дослідження, що проводяться з використанням теплокровних птахів і тварин. Доведено, чим більше ПНЖК містять мембрани їх кліток, тим менше тривалість життя цих тварин. Унаслідок цього щури живуть лише 5 років, тоді як голуби - близько 35.Тем не менше, неможливо абсолютно виключити НЖК з нашого раціону, вони все-таки вкрай необхідні і ось чому.

З одного боку НЖК використовуються нашим організмом для фіксування ситуацій йому загрожують. Наприклад, будь-яке інфекційне захворювання супроводжується пошкодженням найбільш нестабільних з числа незамінних кислот. Відповідно, організм фіксує збільшення вмісту НЖК і відповідає на це своєї адаптивної реакцією.

Разом з тим, хоча б невелику кількість тих самих незамінних кислот необхідно мембран клітин для гнучкості. Така необхідність особливо проявляється в прохолодних умовах проживання. Наприклад, якщо взяти в руки тільки що пійманого лосося - жителя прохолодних водойм, відчувається наскільки він на дотик слизький, адже в його клітинах багато НЖК.Ілі таке питання, чому при сильному недоліку НЖК спостерігаються часті порушення зору? Відповідь полягає в тому, що клітинні мембрани сітківки очей, так всіх нейронів також потребують збільшення гнучкості.

Як же все-таки знайти компроміс - забезпечити організм незамінними кислотами, з урахуванням їх крайньої нестабільності?

Слід враховувати наступні міркування:

  • Підтримка міцного здоров'я не потребують якогось надлишку НЖК. Їх достатня частка містить лише 2% звичайного щоденного нормативу. Яскраво виражений недолік рівня НЖК фіксувався на грунті тривалого внутрішньовенного введення поживних речовин, обумовленого операцією, проведеною на товстому кишечнику.
  • Інший випадок зареєстрований в процесі вигодовування новонароджених знежиреним молоком з додаванням цукру. Через місяці у цих немовлят на тлі нестачі Омеги-6 проявилася шкірна екзема. Її вдалося зупинити призначенням свинячого жиру з 0,1 частиною НЖК. Крім екземи у малюків зазначалося уповільнення розвитку, схильність до вірусних хвороб і ослаблення загоєння відкритих ранок.
  • Брак Омеги-3 виявлялася онімінням деяких ділянок шкіри, її поколюванням, неможливістю самостійно пересуватися, слабкістю ніг, порушеннями психіки і нечіткими зоровими образами.
  • До виснаження запасів кислот здатний привести окислювальний стрес. Його причиною в свою чергу може послужити підвищена активність імунітету. Але якщо раціон не передбачає безлічі антиоксидантів, прояви дефіциту НЖК цілком можуть різко посилитися.
  • Скорочення вуглеводів в раціоні змушує організм більш економно витрачати НЖК. В цьому відношенні глюкозу слід визнати «брудним» пальним в порівнянні з жирами. Процес її метаболізму супроводжується генеруванням великої кількості вільних радикалів, знову ж по відношенню до аналогічного процесу у жирів. Простіше кажучи, стабільні жири краще для здорових клітин, ніж глюкоза. Для багатьох дуже серйозним аргументом є той факт, що ракові клітини з'являються саме на солодких раціонах.
  • Патології травних органів здатні посилити недолік НЖК внаслідок поганого жирового їх засвоєння.

Взаємодія Омеги-3, 6

Характер цих взаємин має першорядне значення. Недолік Омеги-6 компенсується більш радикально, коли введення її в норматив дозою 1-2% від щоденної потреби в калоріях супроводжувалося мінімальним додаванням Омеги-3, в районі 0,3%. Але реальність така: недолік Омеги-6 - вкрай рідкісне явище. Швидше навпаки, доводиться фіксувати її істотний надлишок.

Жири: найповніший гайд

Перевищення дози Омеги-6 в складі жирових кислот понад 4% від добової потреби в калоріях, призводить до переважування запальних агентів в організмі людини над протизапальними агентамі.Виражаясь більш зрозумілою мовою, надмірність Омеги-6 призводить до блокування протизапальних якостей Омеги-3. Дві омеги змагаються один з одним, відповідно передозування Омеги-6 зганяє Омегу-3 з мембран. Це дуже небезпечна ситуація, яка веде до ризику небезпечних захворювань, в тому числі ішемії серця.

Для організму незамінні обидві омеги, а порушення їх балансу і переважання Омеги-6 над третьою Омегою призводить до порушень здоров'я.

Може виникнути закономірне питання - яке представництво Омеги-6 в типовому західноєвропейському раціоні? Всього лише дев'ять відсотків!

Так уже склалося історично, що частки Омеги-3 і 6 складають п'ятдесят на п'ятдесят. Саме в умовах такої пропорції смертність населення від захворювань серця прагне до нуля. Відбувається зміцнення кісткових тканин, пропадають прояви агресії і депресії. Ефективність імунної системи зростає, знижується схильність до алергічних захворювань. Мінімізується і загальна смертність.

Однак реальність така, що було б просто здорово домогтися співвідношення 1 до 2-3 в сторону Омеги-6. Піти можна наступними шляхами:

  • Чи не чіпати обсяг Омеги-6 (приблизно 9% від раціону), але при цьому підняти відсоток Омеги-3. Практично це становитиме третину кілограма досить жирної риби на добу.
  • Знизити пропорцію Омеги-6 до 3% від добового нормативу, одночасно піднявши обсяг Омеги-3 виходячи з розрахунку - 250 грамів все тієї ж жирної риби тричі за тиждень.
  • Знизити Омегу-6 до рівня 2% і в той же час знизити і другу кислоту. Що відповідає приблизно 0.5 кілограму жирної риби за тиждень.

Мало хто розуміє: жирова складова клітинних мембран визначає ряд життєво необхідних функцій, в їх числі, наприклад, транспорт глюкози - або іншими словами реакція на інсулін, обмін солей, репродуктивні функції, стабільне артеріальний тиск.

Завжди необхідно контролювати співвідношення цих двох омег в мембранах. Важливо також розуміти, що в звичайному раціоні прцентов Омеги-6 більш ніж удвічі перевищує її токсичну діяльність. Тому просто збільшувати Омегу-3 вкрай шкідливо для серця. Друга омега завжди присутній по сусідству.

З урахуванням нестабільності обох команд НЖК, що викликає окислювальний стрес, найкращий шлях дотримання рівноваги - скорочення Омеги-6 при обережному підвищенні другої складової.

Шосту Омегу поставляють в організм головним чином рослинні масла. Але хто зможе проконтролювати, що, наприклад, заявлене в страві оливкова олія не замінили дешевим рапсовим? Або, скажімо який раціон наших студентів, які проживають далеко від будинку, якщо заклади фаст-фуду часто-густо використовують дешеві рослинні масла? Хоча реклама їх страв звучить як по-справжньому здорова їжа.

Нестабільність ПНЖ посилюється в процесі приготування страв. Особливо небезпечним є картопля у фритюрі. До слова сказати, до пропагандистського буму про нежирної їжі в закладах McDonalds ця картопля готували із застосуванням яловичого жиру.

Практично оптимальна пропорція між двома Омега досягається шляхом маніпуляцій з двома групами їх джерел - північноморської жирною рибою і промисловими рослинними оліями. Щодо риби слід попередити, що вона має в своєму складі ртуть і ряд інших токсинів. У цьому велика небезпека бездумного нарощування калорій за рахунок Омеги-3. Такий щоденний раціон неприпустимий.

Обмежити прийом токсичної риби слід двома шляхами:

1. Обмеження концентрації Омеги-6 дозволяє також знизити і необхідність її супутниці Омеги-3. На противагу 4% від раціону першої кислоти потрібно цілий кілограм лососевого м'яса в тиждень. Якщо ж скоротити її зміст всього до двох відсотків, знадобиться тільки полкіло.К Доречно зауважити, цінителі морепродуктів японці, споживають всього лише 400 грамів такої рибки за тиждень. Тому в Японії низький відсоток серцево-судинних патологій. Однак набагато нижче даний показник в Ісландії, країні, де в пошані м'ясо тварин, вирощених на природних пасовищах.

2. Саме такі харчові продукти - на основі тваринних, вигодуваних на природних пасовищах, є прекрасним джерелом Омгі-3. На відміну від риби, в них практично не містить ртуті. Переважно м'ясо травоїдних - корів, кіз і баранів. Всі ці тварини чудово вигулюються на природних луках і продукти, отримані від них виключно корисні.

Як досягти оптимального співвідношення на практиці?

Щоб отримати ці найзаповітніші 2% Омеги-6 в раціоні, необхідно виключити з нього промислові рослинні масла. Те ж саме стосується приготовленої на них випічці. Не слід забувати, що практично всі продукти громадського харчування багаті нестабільними жирними кислотами! Саме вони працюють на підтримку тліючого запалення. Воно не горить яскравим полум'ям, а діє повільно, але довго і методично.

Отже, для ослаблення окисного стресу, слід очистити раціон від рослинних масел, які отримують із зерен, бобів і насіння: • кукурудзяна олія; • соєве масло; • масло сафлорова; • масло кунжуту; • рапсове масло; • масло льону; • масло соняшнику ; • арахісове масло; • мигдальне масло; • масло бавовняне; • конопляну олію; • масло, отримане з виноградних насіння; • будь-який інший жир, наприклад маргарин.

Перерахуємо тепер масла, вживання яких приносить виняткову користь. Перевагу слід віддати стабільним жирам, з числа:

  • пальмова олія;
  • кокосове масло;
  • масло пальмоядерное;
  • оливкова олія;
  • вершкове масло, включаючи топлене;
  • масло авокадо;
  • масло какао;
  • масло shie-butter;
  • масло горішок макадамия;
  • масло ДХІ;
  • жир яловичий натуральний.

В організмі стабільні жири нейтралізують негативний вплив ПНЖ. Не бійтеся так званих твердих жирів, ніякої небезпеки вони не приховують.

Рослинні масла підступні своїм тривалим негативним впливом, після їх проникнення в мембрани клітин.

Пам'ятайте, що, навіть прочитавши цю статтю, ви кардинально зміните свій жировий раціон, проникли в мембрани старі жири ще залишаться, і будуть наносити свій шкоду 2-4 роки. Тут нічого не зробиш, чекати доведеться довго. Але ж і вашим хвороб теж не перший день!

Ідеальне поєднання для Омеги-3

Омега-3 - незамінний для людського здоров'я інгредієнт. Він надає запаморочливий оздоровчий ефект. Адже саме Омега-3, а не статини, мають здатність розчинення холестеринових утворень на стінках кровоносних судин. Вона також здатна зупинити запальні процеси будь-якої етіології.

А в основі практично кожної хронічної хвороби лежить саме запалення. І не випадково Омега-3 коштує в основі успішного лікування та профілактики багатьох хронічних заболеваній.Мненіе про те, що раціон, з підвищеним вмістом Омеги-3 повинен обов'язково містити рибу, - помилково. Останнім часом люди, надаючи велику увагу рибі північних морів, забули про інших природних джерелах даного продукту. Він в достатній кількості міститься в м'ясі пасовищних і диких тварин, в молоці.

Прикро, що в Росії зараз використовуються лише західні технологічні процеси годування травоїдних тварин, вони містять високу кількість зернових і сої! Відповідно, м'ясо таких тварин має знижений вміст цінних для здоров'я людини жирних кислот.

Якщо ви проживаєте в місті і м'ясо травоїдних тварин і дичини, вигодуваних натурально, для вас недосяжно, то можна в якості заміни купувати органічне м'ясо, воно не містить нітратів, антибіотиків, гормонів, стимуляторів і т.д. Але має більш низьку харчову і лікувальну ценность.Также виходом із ситуації може бути додавання в раціон харчування яєць сільських курей та іншої птиці.

Для того щоб м'ясо птиці було насичено корисної жирної кислотою Омегою-3, вона повинна харчуватися природним шляхом: щипати траву, клювати черв'яків, а головне - багато рухатися. Якщо у вас з'явився шанс додати до свого раціону такі яйця, то необхідно пам'ятати, що піддавати їх жовток термічній обробці не можна.

На окремих фермах до раціону вирощуваної птиці додають насіння льону. В даному випадку зміст Омеги-3 в яйцях несучок має проміжне значення між вигодуваними природним шляхом і птахами, які перебувають в концентраційних таборах.

Для збереження Омеги-3 принципове значення має щадна термічна обробка.

Так, наприклад, якщо потрібно приготувати рибу, зберігаючи всі корисні властивості Омега-3, смажити її не бажано, краще вибрати метод легкого запікання або скористатися грилем. При цьому шматочки риби повинні мати напівсиру середину. Оптимальна температура для приготування тунця становить 46-49 ° С, для інших сортів риби - не більше 60 ° С.

Для збереження корисних якостей жирних кислот у пасовиську яловичини, отриманої лише з перевіреного джерела, можна використовувати два способи приготування:

Жири: найповніший гайд

  • запекти до напівсирого стану при температурі до 50 ° С;
  • довести до практично повного приготування при температурі 60 ° С.

Крім того, що примхлива жирна кислота Омега-3 втрачає свої якості на яскравому світлі, відкритому повітрі і при термічній обробці, вона має серйозного «конкурента». Це ще одна важлива для людського організму кислота, Омега-6. При правильному поєднанні (золотої середини) цих двох Омег в продуктах харчування, людина отримує максимальну «дозу» необхідних речовин, що дуже корисно для здоров'я.

На жаль, в даний час раціон харчування людини складається з продуктів, що містять Омега-6 в незрівнянно більших кількостях, і цих небезпечне домінування Омега-6 пригнічує наявну Омегу-3, що стимулює активність запальних процесів організму.

Основними джерелами Омеги-6 є зернові культури і вироблені з них продукти, яких ніколи не було в раціоні харчування мисливців-збирачів. У житті людей вони з'явилися після аграрної революції. Ще одним, напевно навіть більш небезпечним, джерелом даної кислоти є недорогі рослинні масла.

Жири: найповніший гайд

Виробництво нових недорогих продуктів спровокувало харчову революцію, яка посилила підвищення використання Омеги-6. З її допомогою з'явилися нові технології годівлі домашньої худоби і розводиться на фермах риби, в їх раціоні з'явилися зернові і соя. Крім цього, 90% продукції, що випускається не в заводських умовах випічки і різних продуктів виробляється з використанням дешевого рослинного масла, концентрованого джерела Омега-6.

Якщо ви хочете відчути повноту чудесного впливу Омега-3 на організм, необхідно не тільки збільшити споживання продуктів з великим її змістом, а й виключити з раціону (або скоротити кількість) продукти, що містять Омега-6.

Ідеальне поєднання для Омеги-3. продовження

У природі всі живі організми отримують Омега-3 з наземної і підводної рослинності. У рослинах міститься попередниця Омеги-3.Для людини даний спосіб її отримання теж цілком прийнятний. Її недолік можна компенсувати введенням в раціон харчування таких продуктів, як:

  • листова зелень;
  • морські водорості;
  • насіння льону, конопель і Чіа;
  • грецькі горіхи.

Досить щодня приймати одну або дві ложки насіння. Якщо це насіння льону, то їх прийом доцільніше здійснювати в молотом вигляді, робити це потрібно безпосередньо перед употребленіем.Можно також використовувати масла холодного віджиму, отримані з горіхів або насіння. Всі продукти необхідно захищати від впливу світла і тепла, для кращого збереження корисних якостей.

Рекомендована кількість прийому масла з горіхів або насіння:

  • діти у віці до 1,5 років можуть приймати - 1-2 чайних ложки;
  • діти від 1,5 і до 16 років - 1-3 столових ложки;
  • дорослі - до 5 столових ложок в день.

Необхідно пам'ятати, що додавати масла до звичайного раціону необхідно поступово, починаючи з мінімальних доз!

На жаль, існує певна група людей, організм яких не може синтезувати жирні кислоти рослинного походження в повноцінну Омегу-3. До даної категорії відносяться:

  • новонароджені діти;
  • люди похилого віку;
  • хворі на цукровий діабет;
  • люди, які мають хронічні захворювання.

Якщо ви ставитеся до цієї категорії або у вас є симптоми нестачі Омега-3, то слід додати в раціон її джерела, які мають тваринне походження. Але і виключати повністю рослинні не потрібно, так як в них багато інших корисних для здоров'я речовин.

Доктор Наташа Кемпбелл-Макбрайт рекомендує ввести в раціон унікальну суміш: масло з горіхів / насіння, риб'ячий жир і жир печінки тріски. З її допомогою можна досягти кращої концентрації ліпідів крові. Почати слід з жиру печінки тріски, так як в цьому продукті «супроводжуючими» для Омеги-3 служать вітаміни групи «А» і «Д».

Далі поступово вводимо прийом риб'ячого жиру, і тільки після цього горіхові / зерняткові масла.

Рекомендована доза прийому жиру печінки тріски:

  • діти до півтора років - одна четверта частина або половина чайної ложки;
  • дітям від 1,5 років і до 16 - половина або ціла чайна ложка;
  • дорослим - 1 чайна ложка на день.

Рекомендована доза прийому риб'ячого жиру:

  • дітям у віці до двох років - не більше однієї чайної ложки на добу;
  • дітям від 2 до 12 років - до трьох чайних ложок;
  • людям старшого віку - по три-чотири чайних ложки.

Профілактична дозування риб'ячого жиру у вигляді розчину або капсул становить - 1 грам (комбінація EPA / DHA). Для придушення запальних процесів в організмі дозу рекомендовано збільшити до 3 грамів на добу.

Люди, які через смакових якостей не можуть приймати риб'ячий жир, можуть замінити його маслом криля. Його мінусом є вартість, а до плюсів відносять екологічність (видобуток проводиться в чистих водах) і потужні антиоксидантні властивості.

Для людей, які дотримуються вегетаріанського раціону харчування, продукти і препарати тваринного походження можна замінити препаратами, основою яких є підводні рослини (водорості). Дозування їх, в комплексі з горіхами і насінням, повинна становити від 200 до 600 мг на добу.

Прийом Омега-3 повинен здійснюватися з точним дотриманням дозування, інакше це може привести до зворотного ефекту.

Прийом Омега-3 людьми, схильними до кровотеч і приймають антикоагулянти, повинен проводитися під пильним наглядом лікаря! Це обумовлено тим, що Омега-3 має виражені антикоагулянтні властивості. Іншим категоріям людей, в принципі, не варто побоюватися передозування Омега-3.

Показаннями до прийому є ознаки браку в організмі жирних кислот:

  • депресії;
  • погана здатність до навчання;
  • хронічні шкірні захворювання і т.д.

Підводячи підсумки, слід нагадати, що введення будь-якого нового продукту, лікарського засобу, сапплемента має проводитися поступово: від мінімальної дози до рекомендованої.

Жири: найповніший гайд

Звичайно, повірити в запаморочливий ефект Омега-3 важко, але це факт. Дослідженнями доведено, що навіть якщо ви багато років страждали від хронічного недуги, то ви і ваш лікар виявите помітне зниження запального процесу після півтора-двох місяців постійного прийому Омега-3.

Якщо збагатите свій раціон продуктами, які є джерелом Омега-3 або її попередниці, то медичні її замінники вам ні до чого!

У випадках дефіциту жирних кислот - слід почати прийом препаратів Омега-3 з поєднанням EPA / DHA в дозуванні 1000 мг в день. Менша доза не дасть позитивного результату.

При наявності підвищеного холестерину або тригліцеридів необхідно грамотно збалансувати харчування: прибрати з раціону солодощі, борошняні вироби, рослинні масла і подвоїти дозування препаратів Омега-3.

Як джерело жирних кислот можна використовувати:

  • відомий харчовий продукт - «Печінка тріски», кожен з нас може дозволити собі придбати його раз на тиждень;
  • лікарський препарат «Cod liver oil» (жир печінки тріски).

Новини

Популярні теми форуму

analytics