Close button

Амазонка почала "нагрівати" планету

Амазонка почала "нагрівати" планету

Тропічні ліси Амазонки посилюють глобальне потепління, з'ясувала група з 30 учених. Вони провели дослідження і створили найповнішу на сьогоднішній день картину впливу басейну Амазонки на клімат планети, повідомляє Frontiers in Forests and Global Change, повідомляє Мир 24.

Згідно з отриманими даними, при пожежах, посухи та розчищення земель ліс виділяє більше парникових газів, ніж абсорбує в рослинах і грунті. Отже, він нагріває атмосферу, і в подальшому цей ефект буде тільки посилюватися.

Автори наукової роботи проаналізували рух всіх впливають на клімат газів в цьому регіоні і оцінили прямий вплив людини на один з найбільших резервуарів вуглецю на Землі. Попередні дослідження стосувалися лише вуглекислого газу.

Але СО2 - не єдиний (хоча і дуже великий) фактор, що прискорює потепління. Два інших: закис азоту (N2O) і метан (CH4). Ці гази не так довго зберігаються в атмосфері, як CO2, але вони набагато потужніші. Так, молекула метану вловлює в 300 разів більше тепла, ніж молекула вуглекислого газу. У глобальному масштабі викиди як метану, так і закису азоту істотно зросли за останні 10-20 років.

Вчені оцінили циркуляцію газів з урахуванням всіх особливостей Амазонки (з її різноманітним рельєфом у вигляді гірських лісів, мангрових боліт і річковими системами) і прийшли до висновку, що вона вже зараз викидає більше парникових газів, ніж поглинає. А вирубка лісів наближає регіон до «точки неповернення», після якої вся екосистема зміниться і стане набагато більш сухий.

Навіть незначні, на перший погляд, коливання парникових газів призводять до масових потрясінь у всій екосистемі. Тривалі посухи знижують здатність Амазонки поглинати CO2 і збільшують ймовірність лісових пожеж. Вогонь перетворює дерева в частинки сажі, які поглинають сонячне світло і збільшують нагрівання атмосфери.

Промислова вирубка лісів збільшилася з 2012 року на 60% в бразильській частині Амазонії. Це змінює характер опадів і збільшує кількість сонячного світла, яке Амазонка відображає назад в атмосферу (де вже зібралися парникові гази). В результаті температура також росте.

Вчені закликали обмежити вирубку лісів, щоб не допустити ще більш трагічного впливу на клімат.

«Захист Амазонки зараз більш актуальна, ніж будь-коли раніше», - йдеться в дослідженні.

Раніше вчені попередили, що тропіки можуть стати безлюдними. Температури там стануть занадто високими для виживання.

Новини

Популярні теми форуму

analytics