Close button

ВВС США протестують свою першу гіперзвукову зброю

ВВС США протестують свою першу гіперзвукову зброю

Випробування американської гіперзвукової аеробалістичних ракети AGM-183A повинні пройти в найближчі місяці. Все необхідне для льотних випробувань обладнання вже підготовлено, повідомляє Наука и техника.

В небо підніметься бомбардувальник B-52H з гіперзвукової крилатою ракетою AGM-183A. Далі буде задіяна фіктивна другий ступінь ракети, яка тут же «розпадеться» в атмосфері. Ракета також оснащена повітряно-реактивним двигуном і керованим бойовим блоком розробки Lockheed Martin Missiles and Fire Control. Про це повідомляє LiveScience.

Ракета AGM-183A покликана стати першим гіперзвуковим зброєю або зброєю швидкого реагування повітряного базування (ARRW) в арсеналі США. Ракета повинна переміщатися в атмосфері приблизно в 20 разів швидше за швидкість звуку і на дуже малих висотах, щоб системи ППО не могли її збити.

«Швидкість буде важлива для чутливих до часу цілей», - йдеться в заяві ВВС. Конструкція гіперзвукових ракет, в тому числі і цієї, зазвичай складається з двох ступенів.

По-перше, ракета розганяє боєголовку до швидкості, у багато разів перевищує швидкість звуку, залишаючись при цьому набагато на меншій висоті, ніж міжконтинентальні балістичні ракети (МБР).

По-друге, випускається планер, який несе боєголовку на останньому етапі шляху до мети, пересуваючись в атмосфері, як серфер по хвилях, піднімаючись і опускаючись. Такі коливання ще більше ускладнюють спроби збити планер.

Гіперзвукової планер зі швидкістю 20 Махов фактично буде рухатися приблизно з тією ж швидкістю, що і МБР десятирічної давності, але остання повинна долати набагато більшу відстань, щоб досягти тієї ж мети.

Майбутні випробування протестують тільки саму ракету, але не планер, який представляє собою більш передову технологи. Справа в тому, що надшвидкісні ракети існують вже давно, але не планери, які у багато разів швидше, ніж винищувач F-16.

В цей же час, в незалежному дослідженні, опублікованому в журналі Science and Global Security, стверджується, що «фундаментальна фізика» жорстко обмежує корисність такої зброї. Дослідження показало, що фізика польоту в атмосфері перешкоджає тому, щоб зброя могла перегнати міжконтинентальні балістичні ракети. Також гіперзвукову ракету відносно легко виявити з супутника.

Дослідники стверджують, що гіперзвукові ракети навряд чи стануть повноцінною заміною для МБР.

Аеробалістичних ракета AGM-183A призначена для ураження особливо важливих і сильно захищених об'єктів і насамперед ключових елементів систем протиповітряної і протиракетної оборони. За схемою польоту вона є балістичної, від застосовуваних в шахтних установках і на підводних човнах її відрізняє тільки спосіб старту. Пуск в повітрі дозволяє зменшити кількість палива, необхідного для розгону до заданої швидкості. На AGM-183A застосований твердопаливний ракетний двигун TBG.

Нагадаємо, програма ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon, зброя швидкого реагування повітряного базування) стала основною програмою з розробки гіперзвукового зброї в США. Контракт з нею був підписаний в грудні 2019 року. Іншу програму довелося скасувати через бюджетних обмежень.

Небезпека гіперзвукового зброї полягає в тому, що на нього не поширюються існуючі договори, покликані запобігти гонку озброєнь. Як і раніше існує велика невизначеність щодо технології, тому що ці системи створюють більший ризик стратегічного прорахунку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics