Close button

Вчені дізналися, чому алкоголь робить нас незграбними

Вчені дізналися, чому алкоголь робить нас незграбними

Нове дослідження показало, як алкоголь викликає "п'яну поведінку". Виявилося, що до цього призводить розпад хімічних речовин в мозку, пише Екатерина Бельчикова, Популярная механика.

Нова робота змогла довести теорію, до якої довгий час вчені ставилися скептично. Тепер це відкриє цілий ряд нових можливостей в медицині

Алкоголь пригнічує функції людського мозку і впливає на поведінку, але мало відомо про неврологічних процесах, які контролюють це. Раніше вчені вважали, що в «п'яній поведінці» винні реакції в печінці, ймовірність того, що на це впливали процеси в мозку, довгий час не знаходила підтвердження. Нове дослідження, проведене вченими з Національного інституту по боротьбі з алкоголізмом, США, на зразках людського мозку і на мишах, змогло довести це.

Поведінкові ефекти алкоголю (незграбність, загальмованість, нерозбірливість мови) викликаються метаболітами, які утворюються в процесі розщеплення організмом пива, вина та інших спиртних напоїв. Один з них, ацетат, виробляється ферментом під назвою ALDH2, який удосталь міститься в печінці, але нові тести показують, що він також знаходиться в мозку. Зокрема, в астроцити в мозочку, області мозку, яка контролює баланс і координацію.

В рамках експерименту вчені видалили ALDH2 з клітин мишей, це зробило лабораторних гризунів несприйнятливими до рухових порушень, викликаними вживанням алкоголю. Вони показували відмінні результати на обертовому циліндрі, який перевіряє навички рівноваги та координації.

Автори роботи також виявили, що вживання алкоголю активує нейромедіатор GABA, який заспокоює нерви і викликає сонливість. Ось чому ми невиразно вимовляємо слова, погано обробляємо зовнішню інформацію, «гальмуємо» і стаємо незграбними, коли п'яні.

Результати нового дослідження можуть привести до поліпшення методів лікування алкоголізму і пияцтва, а також інших станів, які знижують баланс і координацію, включаючи інсульт, хвороба Паркінсона і розсіяний склероз.

Новини

Популярні теми форуму

analytics