Close button

В українські суди можуть впровадити штучний інтелект

В українські суди можуть впровадити штучний інтелект

Міністерство цифровий трансформації і Вища рада правосуддя почали роботу над амбітним проєктом по впровадженню штучного інтелекту в судову систему України. Експериментальний пілотний проєкт планують запустити протягом 2022 року в одному з районних судів, повідомляє РБК-Украина.

Передбачається, що робот замість судді зможе розглядати не всі справи, а тільки нескладні, наприклад, про перевищення швидкості, порушення правил парковки тощо.

"Але потрібно забезпечити суди належним фінансуванням, зокрема у всіх судах нашої країни елементарно повинен якісно працювати інтернет",- зазначив заступник голови ВСП Олексій Маловацький.

Глава правового комітету Верховної ради Андрій Костін повідомив, адвокати вже давно використовують спеціальні автоматизовані програми для аналізу документів в своїй роботі. Штучний інтелект вже працює в судових системах США та Китаю, а Єврокомісія в 2018 році навіть прийняла Етичну хартію про використання ІІ в судових системах.

"Головне в рамках пілотного проєкту зафіксувати, які можуть бути негативні наслідки, потім провести відповідну роботу, відрегулювати алгоритми, можливо, а я навіть упевнений, що треба буде прийняти не тільки законодавчі, а й ряд підзаконних актів для того, щоб ця система (штучного інтелекту) могла бути застосована",- сказав Костін.

Головне, за його словами, визначити, до якого рівня можна дозволити ІІ "допомагати" правоохоронцям і судовій системі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics