Close button

Борги за лікарняні та декретні. Коли чекати виплат

Борги за лікарняні та декретні. Коли чекати виплат

В Україні склалася складна ситуація з виплатою лікарняних, декретних та інших посібників. УНІАН розбирався, що відбувається і чи можна прискорити отримання платежів, пише Нана Чорна, УНИАН.

Пандемія коронавіруса продовжує свій смертоносний марш по планеті, провокуючи глобальну економічну кризу, яка за своїми масштабами вже перевершила "Велику депресію" 30-х років минулого століття. Жодна країна світу не залишилася залученою в цю біду. Трохи легше її переживають лідери світової економіки, які вже виділили на подолання того, що відбувається мільярди. А ось третім країнам, до яких належить Україна, - особливо важко.

ВВП нашої країни за 2020 рік впав на 4% після чотирьох років зростання, а за перші два місяці цього року внутрішній валовий продукт скоротився ще на 2,2%. Це означає, що доходи бюджету (і без того дефіцитного в обсязі майже 300 млрд гривень) тільки скорочуються. Важко стало погасити зобов'язання навіть за найбільш "жорстким" соціальними статтями.

Наприклад, Фонд соціального страхування в середині березня попередив про затримки з виплатами лікарняних та декретних. Це, як стверджують в ФСС, пов'язане з нестачею доходів на покриття всіх зобов'язань. На той момент затримка склала 21 робочий день, або 1,8 млрд гривень. Також не профінансованими заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд гривень, термін оплати яких становить 10 робочих днів, згідно із законодавством.

У Фонді повідомили, що заборгованість була накопичена в грудні 2020 року через різке зростання витрат.

"Це пов'язано з додатковим навантаженням, яку Фонд отримав через пандемію - істотно зросли витрати на лікарняні, також на нас було покладено фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам тощо. Наприклад, в грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд гривень - на 1,5 млрд гривень більше, ніж в грудні 2019 роки (0,9 млрд грн) ", - сказано в повідомленні Фонду.

Причина заборгованості - вагома. За підсумками 2020 року Фонд соціального страхування прийняв на фінансування лікарняні листи, в тому числі в зв'язку з захворюванням COVID-19, травмою, самоізоляції чи доглядом за хворою дитиною, в цілому, на 12,4 млрд гривень.

У Фонді нагадали, що його бюджет - це частка єдиного внеску, який щомісяця сплачують платники податків. Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду спрямовується 9,6%. У міру сплати внеску роботодавцями, ці кошти надходять на рахунок Фонду та одразу йдуть на фінансування матеріального забезпечення та страхових виплат: допомога з тимчасової непрацездатності (лікарняних), допомоги по вагітності та пологах, допомоги на поховання, щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві тощо . Незважаючи на те, що з 2021 року щомісячні надходження до бюджету Фонду покривають витрати за той же період, накопичена в кінці минулого року заборгованість, призвела до затримки у виплатах посібників.

У Фонді відзначили, що затримки пов'язані не тільки з різким зростанням витрат через пандемію, а й із зволіканням подачі заяв-розрахунків. Щоб прискорити отримання допомоги, Фонд радить не втрачати зв'язок зі своїм роботодавцем, бухгалтером і відповідальним за соціальне страхування підприємства.

Потреба в реформі або в фінансовій підтримці

Член Ради НБУ Віталій Шапран відзначає, що затримки виплат з боку Фонду спостерігаються давно, ця проблема існувала ще до початку пандемії. Дефіцит ФСС, за деякими даними, на сьогодні становить близько 2,5-3 млрд гривень. І це невелика сума, знайти яку в системі можна, наприклад, за рахунок перерозподілу бюджетних потоків.

"Останній раз я ходив на лікарняний влітку 2019 року, вже тоді була затримка з виплатами близько трьох місяців. Зовсім не дивно, що під час пандемії дефіцит Фонду виріс. Очевидно, ми потребуємо реформуванні ФСС, зміні моделі виплат, створення резервного фонду на випадок пандемії, або перенесення частини навантаження ФСС на необов'язкові страхові продукти в пакеті з медичним страхуванням. Поки ж наявність ФСС я більше розглядаю як фактор, який підтримує інтерес населення до білих зарплат ", - сказав Шапран.

Керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько звертає увагу на ще одну "лікарняну" проблему. Так, підставою для виплати лікарняних та декретних є копія листка непрацездатності, засвідчена установою охорони здоров'я, яка його видала. Але в деяких областях, наприклад, у Вінницькій, повідомляли про відсутність ... бланків таких листків. Замість яких видавали довідки, які, за фактом, не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

"Видача довідок, дійсно, можлива, але тільки на період до виготовлення бланків. Для тих, хто отримав довідку замість бланка, найважливіше - не забути обміняти її на листок непрацездатності встановленого зразка. Такий обмін проводиться посадовими особами установи охорони здоров'я", - зазначив експерт , додавши, що дата видачі листка непрацездатності повинна збігатися з датою обміну довідки.

У свою чергу, адвокат Gracers Law Firm Денис Соловей нагадує, що ФСС здійснює фінансування на підставі отриманого від роботодавця заяви-розрахунку, тому варто звертати увагу на терміни подачі таких заяв, а також враховувати, що банківські операції теж займають деякий час.

Все повинно бути під контролем

У будь-якому випадку, тримати під контролем ситуацію з виплатами різних посібників українцям доводиться самостійно.

Наприклад, дізнатися дату прийняття Фондом заяви-розрахунку на виплату коштів можна на своєму підприємстві, або в робочому органі виконавчої дирекції Фонду, де зареєстрований роботодавець. Для цього необхідно назвати номер ідентифікаційного коду. Контакти всіх робочих органів є на сайті ФСС.

Якщо ви знаєте дату подачі заяви-розрахунку, стежити за виплатами можна онлайн в телеграм-каналі ФСС - t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація про суми і дати, на які Фондом профінансовано матеріальне забезпечення та страхові виплати. Інформація оновлюється по тегу # фінансування_оператівно. Щоб точно дізнатися, чи перераховані кошти роботодавцю, Фондом ведена додаткова звітність по тегу # фінансування_страхувальників. Інформація оновлюється в розрізі регіонів. По ній можна зрозуміти, чи знаходяться кошти за заявами-розрахунками на рахунку роботодавця. Він повинен виплатити їх в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або відразу після надходження коштів від Фонду.

Новини

Популярні теми форуму

analytics