Close button

Справу про "хабар Злочевського" передано до суду - САП

Справу про "хабар Злочевського" передано до суду - САП

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до Вищого антикорупційного суду справу в спробі підкупу керівництва САП і Національного антикорупційного бюро України, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направлено до суду обвинувальний акт за обвинуваченням трьох осіб у спробі підкупу керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України для закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів часів колишньої влади", - повідомляє пресслужба САП.

Йдеться про першого заступника начальника ГУ ДПС у м.Києві (на момент скоєння злочину), одного з керівників групи компаній, афілійованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів, і колишнього главу одного з департаментів ДФС України, який є довіреною особою колишнього міністра екології.

Відзначається, що розслідування стосовно організатора злочину - колишнього міністра екології та природних ресурсів за ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 369 (організація злочину, давання хабаря посадовій особі, яка займає відповідальне становище, за попередньою змовою групою осіб) КК України виділено в окреме провадження у зв'язку з його розшуком.

У САП не називають ім'я згадуваного ексміністра. Як відомо, мова йде про колишнього міністра екології та природних ресурсів України Миколу Злочевського.

Як повідомлялося, в червні 2020 року НАБУ і САП затримали на гарячому трьох осіб відразу після надання $ 5 млн неправомірної вигоди для подальшої передачі керівникові САП, щоб той закрив кримінальне провадження за підозрою ексміністра, передане восени 2019 року Генеральною прокуратурою в НАБУ за підслідністю, в частині, що стосується ексміністра екології. Всім затриманим Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Епізод, в якому керівництву антикорупційних органів пропонувалася неправомірна вигода, стосується можливої причетності ексміністра до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ "Реал Банк" (підконтрольного у той час злочинної організації за участю посадових осіб часів президента Януковича) і легалізації цих коштів. У цій справі повідомлений про підозру ряд осіб, в тому числі й колишній міністр.

За даними НАБУ, це був найбільший в історії України задокументований хабар правоохоронцям.

Новини

Популярні теми форуму

analytics